latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:01 | Autor: SRNA

Makron: U narednim sedmicama obavezne maske u zatvorenom

U Francuskoj će u narednih nekoliko sedmica biti obavezno nošenje maski u prodavnicama i drugim zatvorenim prostorima kako bi bio spriječen novi talas epidemije virusa korona, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.
Emanuel Makron - Foto: AFP
Emanuel MakronFoto: AFP

On je za francuske medije rekao da se virus, zbog kojeg je u Francuskoj preminulo više od 30.000 ljudi i čije se širenje usporilo, ponovo širi nakon otvaranja francuskih plaža, barova i restorana, poslije dvomjesečnog sprovođenja vanrednih mjera.

- Postoje naznake da se pomalo vraća. Suočeni s tim, moramo da ga preduhitrimo i da se pripremimo - istakao je Makron.

Makron je naveo da želi da nošenje maski u zatvorenom prostoru bude obavezno u narednih nekoliko sedmica, te da poziva sugrađane da to čine što je moguće više kada su izvan kuće.

U Francuskoj je do sada nošenje maski bilo obavezno u javnom prevozu i na javnim mjestima gdje nije moguće poštovati mjere socijalnog distanciranja, ali vlasti nisu zahtijevale da se nose u prodavnicama.

Govoreći na Dan Bastilje, Makron je naglasio da želi da testiranje na virus korona bude dostupno svima, bez potrebe da to zahtijevaju ljekari.

Prema riječima Makrona, najveći izazov Francuske u narednih šest mjeseci biće očekivani talas nezaposlenosti usljed otpuštanja radnika zbog pandemije.

Makron je dodao da sarađuje sa Vladom Francuske kako bi smanjio uticaj pandemije, posebno na mlade koji ovog ljeta završavaju fakultete i trebaju da se zaposle.