latinica  ћирилица
14/07/2020 |  17:33 | Autor: SRNA

Nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda

Savjet ministara danas je, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane, izmijenio odluku o ovlaštenim organima za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i zagarantovano tradicionalnog specijaliteta sa oznakom EI, kao potvrdom određene usklađenosti sa propisima EU u ovoj oblasti.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Odlukom je kao organ za ocjenjivanje usaglašenosti ovlašten "Organik kontrol sistem" iz Subotice, a uz ranije ovlaštenu "Organsku kontrolu" iz Sarajeva, u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode na osnovu kojeg je i raspisan javni poziv, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Donošenjem ove odluke omogućava se domaćim proizvođačima nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda u BiH.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojena je i informacija o usklađenosti zakonodavstva u BiH sa legislativom EU, kao i mogućnosti širenja sektora organske proizvodnje.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će, u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije, nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko distrikta, pripremiti i Savjetu ministara dostaviti sveobuhvatnu analizu usklađenosti zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje u BiH sa zakonodavstvom EU.

Navedeno je da je u BiH u 2018. godini bilo registrovano samo 58 proizvođača organskih proizvoda, i to najviše ljekovitog bilja i bobičastog voća, pokazali su podaci "Organske kontrole" iz Sarajeva.

Najznačajnija izvozna tržišta za organske proizvode iz BiH su zemlje EU, i to: Njemačka, Holandija, Danska, Italija, Švajcarska i Švedska.

Zakonodavstvo EU 2021. godine uvodi promjene u ovoj oblasti koje se odnose na jačanje sistema kontrole, nova pravila za proizvođače i o uvozu organskih proizvoda koja će obezbijediti isti standard proizvoda, kao i veći spektar proizvoda koji se mogu plasirati kao organski.

U zakonodavstvu BiH ova oblast je djelimično regulisana na entitetskim nivoima, a u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz 2019. godine se navodi da bi BiH trebalo da usvoji zakon o organskom uzgoju na nivou BiH.

U skladu sa danas usvojenim zaključkom, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa trebalo bi ovaj zakon da pripremi u trećem kvartalu ove godine.

Savjet ministara usvojio je i informaciju o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju legislative iz oblasti ribarstva i akvakulture i zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji sa nadležnim entitetskim i institucijama Brčko distrikta, nastavi koordinisati aktivnosti u ovoj oblasti u kontekstu približavanja BiH EU.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa apliciralo je za tehničku pomoć Taieksa /Instrument Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija/ koja je odobrena 2018. godine, te su u toku pripremne aktivnosti za usklađivanje zakonodavstva iz oblasti ribarstva i održivog ribarstva.

Dogovorena je i saradnja sa Јurofišem za tehničku pomoć i okvirni pristup za izradu strateškog dokumenta Programa razvoja ribarstva u BiH.

BiH aktivno učestvuje i na izradi Strategije EU za Јadransko-jonski region koja se odnosi na plave tehnologije, ribarstvo i akvakulturu, te pomorstvo i morsko upravljanje i usluge.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu, ukupno vrijednog 8,4 miliona dolara za BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Cilj Projekta je da unaprijedi mehanizme i kapacitete u zemljama učesnicama Projekta za planiranje i upravljanjem prekograničnim slivom rijeke Drine, uz adaptaciju na klimatske promjene uz podizanje životnog standarda stanovništva na ovom području.

Sredstva su obezbijeđena u jednakim omjerima po 50 odsto iz Specijalnog fonda za klimatske promjene i Globalnog fonda za zaštitu životne sredine i raspoređuju se proporcionalno teritoriji sliva rijeke Drine, i to BiH 3.375.270 dolara /37 odsto/, Crnoj Gori 2.721.525 /32 odsto/ i Srbiji 2.635.625 dolara /31 odsto/.

Iz sredstava predviđenih za BiH, Republici Srpskoj je namijenjeno 1.129.875, FBiH 359.875 i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa 1.885.520 dolara.

Projekat je efektivan od marta 2017. godine, a njegov završetak planiran je krajem oktobra ove godine, dok je krajnji rok za finansijske transakcije po projektu 28. februar 2021. godine.