latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:31 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Pedeset novooboljelih i dvoje umrlih od kovida 19; Nadležni apeluju: Poštujte mjere! (VIDEO)

U Republici Srpskoj registrovano je još 50 pozitivnih osoba na Kovid-19, od 237 testiranih uzoraka. Preminule su dvije osobe, iz Ljubinja i Sokoca. Ako ne dođe do dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije, neće biti uvođenja rigornoznijih mjera, izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.
Predstavnici Instituta za javno zdravstvo - Foto: RTRS
Predstavnici Instituta za javno zdravstvoFoto: RTRS

Prema mjestu prebivališta novozaraženih devet osoba je iz Zvornika, šest iz Prnjavora, četiri iz Foče, po tri iz Trebinja, Laktaša, Prijedora i Rudog, po dvije iz Kotor Varoša, Sokoca, Višegrada, Ljubinja, Vlasenice, Banjaluke i Bratunca i po jedna iz Istočnog Novog Sarajeva, Gacka, Rogatice, Novog Goražda i Šekovića.

Branislav Zeljković,  vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, naglašava da su svjesni činjenice da sa toplijim vremenom građani Republike Srpske imaju potrebu da se više druže i socijalizuj.

- Međutim, bitno je da tom prilikom poštuju sve mjere. Pored fizičke distance, korišćenja zaštitnih maski, a nakon toga na odgovoarajući način, takođe higijena i dezinfekcija - dodao je Zeljković.

Najveći broj novozaraženih je srednje životne dobi. Najmanje je zaraženo djece do četiri godine. Za sada bolnice raspolažu kapacitetima za prijem svih novooboljelih. Obezbijeđena je dovoljna količina zaštitne opreme, a u toku je nabavka dodatnih testova na virus.

Јelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, kaže da linija trenda i dalje bilježi uzlazni tok od početka juna.

- Imamo postepen porast lica na hospitalizaciji u bolnicama - naglašava Đaković Dević.

Zeljković ističe da je toku nabavka 25 hiljada testova putem UNDP-a, dok jedan dio komercijalnih testova nabavlja sam Institut.

Za sada se u Republici Srpskoj ne razmišlja o uvođenju rigoroznijih mjera, ali zvaničnici ističu da će to zavisiti od epidemiološke slike.

- Podaci koje imamo posljednjih dana i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nisu ohrabrujući, ali slično je stanje i u Evropi i svijetu. Ako bude potrebno, uvodićemo rigoroznije mjere, ali ne vidim da će se to sada desiti. Na nama je da sačuvamo i sebe i naš zdravstveni sistem - naglasila je predsjednica Sprske Željka Cvijanović.

Do sada je u Republici Srpskoj od posljedica prisustva virusa korona preminula 141 osoba, a zabilježena su 3 hiljade 254 slučaja pozitivna na Kovid-19.