latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:35 | Autor: SRNA

Dačić: Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju time što priča da njen predsjednik Aleksandar Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i od nje napravi srpsku državu.

- Nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu koji kaže u oktobru 1913. da su hrabre vojske dve srpske kraljevine - Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana, kao i da se pristupilo razgraničenju među dvema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete? - upitao je Dačić.

Osvrćući se na Darmanovićevo upozorenje da svako ko ima aspiracije prema Crnoj Gori treba da ima na umu činjenicu da je ona nezavisna država i članica NATO-a, Dačić je Tanjugu rekao da je crnogorski ministar zaboravio da pozove i terorističku OVK i mudžahedine.

Dačić je ukazao da dok Crna Gora vodi postupak za otimanje imovine i svetinja SPC, a nijednog Srbina nema u crnogorskim organima vlasti, Darmanović optužuje Srbiju, iako je, kako kaže, milion puta rečeno da Srbiju ne interesuje miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, već samo položaj i prava srpskog naroda, što je legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

- Čime se to Vučić umešao u unutrašnje stvari Crne Gore? Naprotiv, stalno ukazuje da problemi treba da se rešavaju dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i SPC - rekao je Dačić.

Darmanović je za crnogorsku televiziju Nova M rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je "za žaljenje" to što radi Srbija, koja se "miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore".

- Ovo je treći talas srpskog nacionalizma pod predsjednikom Vučićem koji ima jasne ciljeve, a to je da se u Crnoj Gori promijeni Vlada, s obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak, iako bi bila nezavisna država, prije svega srpsku državu rekao je Darmanović.