latinica  ћирилица
15/07/2020 |  07:43 | Autor: SRNA

Tužioci i danas saslušavaju Tačija

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i danas će biti saslušavan u tužilaštvu Specijalnog suda u Hagu zbog optužbi da je kao nekadašnji komandant terorističke OVK-a učestvovao u ubistvu oko stotinu Srba, Albanaca, Roma i političkih protivnika.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Tači je juče, drugog dana saslušanja, šest časova boravio u zgradi suda, ali po izlasku nije davao izjave okupljenim novinarima.

Nakon višečasovnog ispitivanja u ponedjeljak, 13. jula, Tači je izjavio da je sve vrijeme slušao o tehničkim pitanjima koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVK-a predalo je krajem juna vijeću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji komandant terorističke OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedjela.

U decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti objavio je izvještaj Savjeta Evrope u kojem je navedeno nekoliko bivših vođa terorističke OVK-a koji su umiješani u ratne zločine.

Ispitivanje će biti nastavljeno od 13.00 časova.