latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:05 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Ugostiteljima u Banjaluci simbolične cijene naknada za ljetne bašte (VIDEO)

Svi ugostitelji u Banjaluci, do kraja godine, plaćaće simboličnu naknadu za zauzimanje otvorenih i zatvorenih bašta. Time im se pomaže da lakše prebrode posljedice epidemije virusa korona.
Ljetna bašta - Foto: RTRS
Ljetna baštaFoto: RTRS

Ugostitelji kažu da im svaka pomoć puno znači s obzirom na to da je zbog virusa korona manje posla nego prethodnih sezona.

- U ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo svaka pomoć je dobrodošla jer je naknada na godišnjem nivou za iznajmljivanje bašta bila dosta visoka, naročito za bašte u centru grada - kaže Tanja Dević iz kafe bara "Sinećita".

Sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica epidemije, Grad Banja Luka je donio zaključak prema kojem će naknade za privremeno zauzimanje javne površine za bašte ugostiteljskih objekata otvorenog i zatvorenog tipa, do kraja godine biti umanjene za 99 odsto, odnosno ugostitelji će plaćati samo jedan odsto od važećih cijena.

Ukoliko je mjesečni iznos naknade za privremeno zauzimanje javne površine 100 maraka, ugostitelj će platiti samo jednu marku u periodu od 1. juna do 31. decembra 2020. godine.

Iz odjeljenja za komunalne poslove naglašavaju da su vlasnici ugostiteljskih objekata za vrijeme pandemije pretrpjeli veliku štetu i da grad na ovaj način želi da im pomogne.

- Ovo je samo jedna u nizu mjera, a razmišljamo kako da pomognemo i drugim preduzetnicima u skladu sa našim finansijskim mogućnostima - rekao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Banja Luka.

Ovom odlukom, ugostitelji će plaćati simbolično, jednu marku i za zauzimanje javnih površina na kojima drže ljetnje terase.