latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:20 | Autor: SRNA

Pozdravljena namjera Vlade da definiše obavezu korišćenja domaćih proizvoda

Domaći proizvođači u Republici Srpskoj pozdravili su namjeru Vlade Srpske da definiše obavezu korišćenja domaćih namirnica u restoranima republičkih javnih preduzeća i ustanova.
Јabuke (foto: © Sputnik/ Taras Litvinenko) -
Јabuke (foto: © Sputnik/ Taras Litvinenko)

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da bi bilo korektno da institucije od republičkog interesa, koje imaju restorane, budu obavezne da koriste namirnice domaćih proizvođača, te da će Vlada insistirati na obezbjeđivanju potrebnih finansijskih sredstava na tom planu, predsjednik republičkog Udruženja povrtara Brane Mastalo rekao je da pozdravlja navedenu namjeru premijera, dodavši da su povrtari u teškoj situaciji nakon što su ove godine zasijali više povrća, a nemaju očekivanu potražnju.

Mastalo je pojasnio da je problem bio i što tržnice na početku epidemije virusa korona nisu radile, a sada ne rade u punom kapacitetu, između ostalog, ugostiteljski objekti poput svadbenih salona koji su bili njihovi pouzdani kupci povrća.

- Dakle, imamo viškove kvalitetnog povrća koje je sigurno bolje, svježije, zdravije i jeftinije od onog iz uvoza. Pozdravljamo namjere Vlade da se pomogne u otkupu viškova proizvoda, a posebno kada imamo u vidu da kupovinom domaćeg pomažemo ovdašnju privredu i Republiku - rekao je Mastalo.

On je dodao da na tom planu povrtari i dalje traže od Savjeta ministara zaštitu domaće proizvodnje kada je riječ o nelojalnoj konkurenciji izvana.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić istakao je da je za pozdraviti namjera Vlade da se pomogne domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji su ugroženi i u teškoj situaciji.

- Definisanje obaveze korišćenja domaćih namirnica u restoranima republičkih javnih preduzeća i ustanova je nešto što može značajno pomoći domaćoj privredi - istakao je Maljčić.

On je dodao da na tom planu mogu mnogo učiniti i zajedničke institucije tako što bi prioritet bio na domaćoj robi i proizvodnji uz rješavanje dugogodišnjeg problema sa nelojalnom konkurencijom izvana.

Maljčić je rekao da domaću proizvodnju treba zaštititi i uvođenjem ograničenja u sezoni kada je riječ o uvozu određenih roba, a na šta BiH ima pravo.

On je dodao da domaći poljoprivredni proizvođači pokrivaju oko 30 odsto domaćeg tržišta, ali da se i za to teško izboriti zbog uvoza.

- Sve to urušava naš BDP, ekonomsku stabilnost i opstanak ljudi u ruralnim područjima - ukazao je Maljčić.