latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:30 | Autor: SRNA

Raste broj zaraženih u srpskim sredinama na Kosmetu

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 37 lica kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, saopštio je danas epidemiolog Aleksandar Antonijević.

On je naveo da je od 68 lica, koja su testirana juče, 37 oboljelo od kovida-19.

- Od ukupnog broja, 16 slučajeva zaraze zabilježeno je u Kosovskoj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zvečanu i tri u Zubinom Potoku dok je u srpskim sredinama južno od Ibra registrovano novih pet pozitivnih slučajeva - rekao je Antonijević.

On je precizirao da je po jedno lice zaraženo u Kosovskoj Kamenici, Prizrenu i Gnjilanu, te dva u Prilužju u opštini Vučitrn.

Krizni Štab tri opštine iz centralnog Kosova - Prištine, Kosova Polja i Lipljana, koje pokriva Kliničko-bolnički centar Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici, saopštio je na konferenciji za novinare da su u ove tri opštine registrovana 24 lica sa kovidom-19 i još 15 lica za koje se čekaju rezultati testiranja.

Direktor KBC-a Bratislav Lazić naveo je da je u posljednjih 15 dana u tri kovid ambulante pregledano više od 300 osoba koje su imale ili imaju simptome slične virusu korona.

Prema njegovim riječima, zabrinjava to što je zaraženo sedam zdravstvenih radnika, od kojih se četvoro nalazi na liječenju u Kliničko-bolničkom centru Niš, dok je troje na liječenju na Infektivnoj klinici u Lapljem selu kod Gračanice.

- Nadamo se da će građani poslušati apele struke kako bi smo izašli nakraj sa širenjem virusa korona jer je do rapidnog porasta broja novozaraženih u novom talasu došlo zbog opuštanja i nepridržavanja naloženih mjera - rekao je Lazić.

On je zajedno sa gradonačelnikom Gračanice dao garancije da u KBC i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama ima dovoljno testova i da nisu tačne primjedbe pojedinih ljekara da u centralnom dijelu Kosova nedostaju testovi i da je zdravstvena bezbjednost građana ugrožena.

- Garantujemo da će svi koji imaju bilo kakve simptome odmah biti medicinski zbrinuti - poručio je Lazić.