latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:46 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

U toku procjena rizika od ventilacionih sistema

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti vrši procjenu rizika koji predstavljaju ventilacioni sistemi i drugi uređaji na radnim mjestima za prenos virusa korona kroz vazduh, ali sad i putem kapljica, rekla je predsjedavajuća ECDC-a Andrea Amon.
Virus korona (Ilustracija RTRS) -
Virus korona (Ilustracija RTRS)

- Radimo na tehničkom izvještaju o radnom okruženju i faktorima rizika od epidemije - naglasila je Amonova, dodajući da se vrši procjena rizika koji predstavljaju ventilacioni sistemi.

Ona je navela da ECDC vrši procjenu rizika na radnim mjestima koji može biti povećan ukoliko se bolest širi vazduhom nakon nekoliko epidemija zabilježenih u postrojenjima širom Evrope. Najteža epidemija registrovana je u junu u klanici u Njemačkoj.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice objavila da se virus korona širi česticama u vazduhu poznatim kao aerosol.

Stručnjaci su ranije upozoravali da se virus uglavnom širi preko kapljica, dok je ECDC upozoravao da postoji mogućnost širenja i putem čestica u vazduhu što predstavlja dodatni rizik u zatvorenim prostorima, posebno sa slabom ventilacijom.

Taj rizik dodatno se povećava u zimskim uslovima kada ljudi više borave u zatvorenom.

Amonova je istakla da još nema dokaza u kojoj se mjeri oboljenje širi česticama aerosola.

Prema njenim riječima, ECDC i dalje pretpostavlja da su kapljice najčešći prenosilac bolesti.