latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:55 ⇒ 13:56 | Autor: TANЈUG

Vučić: Borićemo se za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred sutrašnji odlazak u Brisel, gdje će zvanično biti nastavljen dijalog sa Prištinom, da će se boriti za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Vučić je rekao da ga brine, a to je vidio u Parizu i Briselu, pitanje mogućnosti albanske delegacije da sama donosi odluke, a procjenjuje da će Priština, zbog unutrašnjih razloga, podizati sve veće barijere između Albanaca i Srba.

Procjenjuje i da će zbog unutrašnjih razloga Priština podizati sve veće barijere.

- Saslušanje Hašima Tačija u Hagu baca u sjenku sve, i to je jedina tema u Prištini, a dijalog im je formalna, birokratska tema - ukazao je Vučić, nakon obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2".

Na pitanje da li misli da sa predstavnicima Prištine može da uspostavi elementarno međusobno povjerenje koje je potrebno za dijalog, rekao da nikada ne bježi od uspostavljanja boljeg povjerenja.

- Želim dobre odnose Srba i Albanaca, dva najveća naroda na Balkanu. Biće potrebno mnogo godina da do toga dođe. I mnogo truda i energije u to moramo da uložimo - rekao je on.

Vučić je prenio da su u Prištini na vladi razmatrali prijedlog novog zakona o zaštiti vrijednosti i vrlina djelovanja tzv. OVK, što znači da će svakog Srbina koji bi bilo šta rekao o djelovanju tzv. OVK moći da privode i hapse, isto kao i vezano za Račak.

- Mislite da je s tim moguće da gradimo novo povjerenje? Mi ćemo dati sve od sebe da povjerenje i bolje odnose stvaramo - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta očekuje od nastavka dijaloga u Briselu, Vučić je rekao da su dvije ključne teme sutra na dnevnom redu: nestale i interno raseljene osobe i druga tema je ekonomija i bolja ekonomska saradnja, te protok robe, kapitala i usluga.

- Pripremili smo se za tu temu i oni su se pripremili. Gledamo šta možemo da uradimo, ali borićemo se za interese Srbjie i Srba na KiM, to je naš cilj i obaveza i to je naš posao - poručio je predsjednik Srbije.

Kaže da ne zna koliko će trajati sutrašnji razgovori, ali da će imati i sastanak sa Šarlom Mišelom, a poslije će zvanicnco početi dijalog.

- Vidjećemo kako će to da izgleda - dodao je Vučić.