latinica  ћирилица
15/07/2020 |  14:14 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Anja Šimpraga na meti kritika zbog stavova o proslavi "Oluje"

Hrvatski desničarski mediji prozivaju Anju Šimpragu, zamjenika šibensko-kninskog župana, koja će biti poslanik iz redova Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ u Hrvatskom saboru, zbog njenih kritika na račun ustaških slogana i kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona.
Anja Šimpraga (Foto: sibenski.slobodnadalmacija.hr) -
Anja Šimpraga (Foto: sibenski.slobodnadalmacija.hr)

Poslanik Boris Milošević, koji odlazi u Vladu Hrvatske, ustupiće svoje mjesto u Saboru Anji Šimpragi, dugogodišnjem članu SDSS-a /od njene 18. godine/.

- Na godišnjicu "Oluje" nikad ne izlazim na ulicu, ne hodam po gradu, ne želim biti ničija meta niti se osjećati u svom gradu nepoželjno.

Za kninske Srbe to je svakako dan kad se ne osjećaju ugodno, ali ne samo zbog onoga što je bilo i tih ratnih konotacija, nego prije svega zbog onoga što bi moglo biti, što bi im se u toj uzavreloj, euforičnoj atmosferi moglo dogoditi", prenosi portal "Narod" njene izjave o tradicionalnoj hrvatskoj proslavi u Kninu.

Desnim medijima posebno smeta njen stav o ustašama i Tompsonu.

- Ako HOS-ovi "crnokošuljaši" paradiraju Kninom sa ustaškim obilježjima i pjevaju ustaške pjesme, ako Tompson na koncertu uzvikuje "Za dom spremni!`" slaveći "Oluju", a represivni aparat ne reaguje, možemo samo očekivati da na idućoj proslavi bude govora mržnje još više - smatra Šimpraga.

Prema pisanju portala, Anja Šimpraga stanuje u Radučiću, selu smještenom između Krke i Zrmanje, poznatom po pravoslavnoj Crkvi Svetog Đurđa /Georgija/ iz 1537. godine, a u novije vrijeme i po vjetroelektrani Krš-Pađene u opštini Ervenik.

Ona je završila Agronomski fakultet u Zagrebu i stekla zvanje magistra agronomije.
Bila je viši stručni saradnik za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Kninu, te koordinator projekta "Efikasna manjinska vijeća za više manjinskih prava".

Dobar dio opozicionih stranaka u Hrvatskoj, koje pripadaju desnoj političkoj opciji, kritikuje HDZ i Andreja Plenkovića zbog koalicije sa SDSS-om.