latinica  ћирилица
15/07/2020 |  16:39 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Od sutra u BiH ulazak državljanima EU i Šengenskog područja uz negativan test

Od sutra se omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima članica EU i zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na virus korona ne stariji od 48 časova od trenutka ulaska u BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.
Granični prelaz - Foto: ilustracija
Granični prelazFoto: ilustracija

U saopštenju je navedeno da Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Savjeta ministara, a ulazak i boravak u BiH državljanima članica EU i potpisnica Šengenskog sporazuma definisana je najnovijom dopunom odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Ulazak u BiH je omogućen i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama EU i šengenskog područja, takođe, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus korona, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska u BiH.

- Državljani ovih zemalja obavezni su da se pridržavaju i poštuju sva uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH - epidemioloških i zdravstvenih - piše u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su od ove odluke izuzeti državljani Hrvatske, kojima je od 28. maja, kao i državljanima Srbije i Crne Gore, omogućen ulazak u BiH uz važeće putne dokumente.