latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:09 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Realizovan projekat međulaboratorijskog testiranja na prisustvo salmonele u hrani (VIDEO)

Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" iz Banjaluke, uspješno je realizovao projekat međulaboratorijskog testiranja na prisustvo salmonele u hrani. Institut je ovlašćen da upoređuje rezultate kontrole prisustva ove bakterije u hrani iz pet laboratorija u BiH.
Vetrinarski institut " Vaso Buzozan" - Foto: Facebook
Vetrinarski institut " Vaso Buzozan"Foto: Facebook

Institut "Dr Vaso Butozan" potvrdio je da može da bude lider u međulaboratorijskim uporednim ispitivanjima.

Nadležni kažu da je rezultat projekta unapređenje sistema bezbjednosti hrane, dobar primjer kako nadležne institucije mogu uspješno da sarađuju i okupljaju oko jedne ideje i projekta.

- Ti prvi testovi govore da svih pet zavoda koji su bili uključeni su potpuno indentični salmonelu i to je jako dobro za zaštitu zdravlja našeg stanovništva, a i konzumente koji koriste - naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Projekat "Unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH" počeo je prošle godine, a osim Veterinarskog instituta Republike Srpske učestvovali su veterinarski zavodi u Tuzli, Zenici, Bihaću i Sarajevu.

Projekat je fokusiran na bezbjednost hrane u BiH i pomoć kod izvoza tih proizvoda u Evropsku uniju.

- Vidjeli smo da svi rezultati drugih labaratorija u BiH mogu na kvalitetan način da detektuju salmonelu u živinarskim objektima i da tačno utvrde o kojoj vrsti salmonele se radi - kaže Željko Sladojević, direktor Veterinaskog instituta "Dr Vaso Butozan" Banjaluka.

Јan Rosmus, šef projekta "Unapređnje sistema bezbjednosti hrane u BiH" iz Češke istakao je da je saradnja sa svim institucijama u BiH izuzetno dobara te da je za veliki uspjeh zaslužno i osoblje koje je tamo zaposleno.

U ovaj projekat Veterinarski institut iz Češke uložio je oko 400.000 evra, a slični projekti biće nastavljeni i u narednom periodu.