latinica  ћирилица
16/07/2020 |  10:24 ⇒ 10:33 | Autor: Agencije

Španija odaje počast žrtvama i herojima pandemije (VIDEO)

Španija ceremonijom u Madridu danas odaje počast žrtvama novog virusa korona i radnicima koji su rizikovali živote tokom najgoreg perioda pandemije.

Rodbina stotinjak ljudi koji su umrli za vrijeme pandemije, predstavnici medicinskog osoblja, policije i drugi važni radnici pridružili su se kralju Filipu VI i kraljici Leticiji, članovima Vlade i zvaničnicima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije na esplanadi u madridskom Kraljevskom dvoru.

Među gostima, koji su sa maskama i sjede udaljeni na propisanoj socijalnoj distanci oko plamena u centru, su i predstavnici desetak vjerskih zajednica i ambasadori. Ceremoniju uživo prenosi španska državna televizija.

Predstavnici svih političkih stranaka prisustvuju, osim krajnje desnog Voksa, čiji je lider taj događaj nazvao "uzbudljivom ceremonijom" za ljevičarsku vladajuću koaliciju na čelu sa premijerom Pedrom Sančezom.

Prema službenim podacima u Španiji je potvrđeno 28.413 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze virusom korona, dok je obolilo više od 257.000 ljudi.