latinica  ћирилица
16/07/2020 |  11:17 | Autor: SRNA

Manji broj zaposlenih za 0,1 odsto

Broj zaposlenih lica u Republici Srpskoj krajem marta bio je 275.059 i manji je za 0,1 odsto u odnosu na broj zaposlenih krajem septembra prošle godine, navodi se u polugodišnjem izvještaju o zaposlenima Republičkog zavoda za statistiku.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Prema područjiima djelatnosti, najveći broj zaposlenih 58.188 bio je u prerađivačkoj industriji, zatim 48.668 zaposlenih u trgovini.

U javnoj upravi je krajem marta bilo zaposleno 25.733, a u obrazovanju 23.192 lica.

Prema obliku svojine, najviše zaposlenih lica 162.676 bilo je u subjektima sa privatnim oblikom svojine, dok je 79.027 radilo u subjektima sa državnim oblikom svojine.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da iz polugodišnjeg izvještaja o zaposlenim ne može tvrditi da je do smanjenja od 0,1 odsto zaposlenih došlo zbog pandemije virusa korona, nego prije da je to posljedica nekog vida odliva zaposlenih.

- Mjere za zaustavljanje širenja virusa korona u najvećem dijelu Evrope počele su se primjenjivati tek u trećoj dekadi marta, a tek u aprilu se javlja otpuštanje radnika. U ovom slučaju sa velikom sigurnošću se može reći da je smanjen broj radnika u prvom redu zbog odlazaka u penziju, te smanjenog spoljnotrgovinskog poslovanja zbog poremećaja na nekim zapadnoevropskim tržištima - naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, tek u narednom statističkom polugodišnjem izvještaju, koji će obuhvatiti period mart–septembar, vidjeće se uticaj pandemije na zaposlenost i promjene koje će dovesti u promjeni broja zaposlenih, posebno u industrijskim i djelatnostima vađenja ruda i kamena.