latinica  ћирилица
16/07/2020 |  12:10 | Autor: SRNA

Gojković: Scenario Italije i Španije ako ne budu poštovane mjere

Sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković rekao je da je zdravstveni sistem Srbije pred pucanjem i da prijeti scenario iz Italije i Španije ukoliko svi ne budu poštovali propisane mjere zaštite od virusa korona.
Zoran Gojković - Foto: RTRS
Zoran GojkovićFoto: RTRS

Komentarišući neodgovorno ponašanje građana, Gojković je naveo da je za to da oni koji ne nose masku potpišu da ne žele pomoć, ali da to nije moguće jer je u Srbiji liječenje obavezno.

- Vidjećemo za sedam dana šta nam donose mjere, da li smo se dozvali pameti - rekao je Gojković za Televiziju "Prva".

On je dodao da se očekivalo da će tokom protekla dva mjeseca sazreti svijest ljudi, navodeći da u nekim zemljama u drugom talasu nema velikog broja zaraženih.

- Nama to zasad ne ide. Pokušavamo da vratimo život u normalne tokove. Ne možemo da budemo zatvoreni godinu, dve ili tri, ali treba da naučimo da ne možemo do vakcine da se ponašamo kao prije korone - istakao je Gojković.

On je ukazao da nošenje maske na otvorenom još nije propisano kao obavezno, ali da se preporučuje i da bi bilo poželjno.

- Ko je držao distancu, vodio računa o ličnoj higijeni i nosio masku, nije imao problem - naveo je Gojković.

Komentarišući to što je 11 odsto ispitanika u jednoj anketi reklo da ih mjere uopšte ne interesuju, Gojković je upozorio da postoji opasnost da 5.000 ili 10.000 ljudi odjednom dođe u bolnicu.