latinica  ћирилица
16/07/2020 |  12:37 | Autor: SRNA

Prioritet - reforma Instituta za nestala lica BiH

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić na današnjem sastanku u Banjaluci zaključili su da se što prije mora započeti reforma Instituta za nestala lica BiH.
Miloš Lučić i Milorad Kojić na sastanku - Foto: SRNA
Miloš Lučić i Milorad Kojić na sastankuFoto: SRNA

Sagovornici su naglasili da tu reformu već godinama traže porodice nestalih lica iz Republike Srpske i njene institucije, nezadovoljne dosadašnjim rezultatima u traženju nestalih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Lučić i Kojić su saglasni da se sa rješenjima više ne može odugovlačiti, kao i da će u narednom periodu ubrzano raditi na tome da se pregovori, započeti još 2016. godine, odblokiraju, prije svega, u interesu porodica koje još tragaju za posmrtnim ostacima članova porodica.

Na sastanku je bilo riječi o procesu traženja nestalih lica i potrebi da se definiše upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH.