latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:11 ⇒ 20:05 | Autor: Index.hr

Milanović dao Plenkoviću mandat za sastavljanje vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je mandat za sastavljanje vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, nakon što mu je on predao potpise 76 izabranih zastupnika koji mu daju podršku.
Plenković i Milanović (foto: Hina) -
Plenković i Milanović (foto: Hina)

Prema Ustavu, predsjednik Republike dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u saboru, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Plenković je tako predsjedniku Milanoviću sa 76 potpisa dokazao da ima podršku većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje vlade. Podršku Plenkoviću za sastav vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, 8 zastupnika nacionalnih manjina te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista. Konstitutivna sjednica sabora, prema najavama, održaće se u srijedu, 22. jula.

Nakon kratkog razgovora, Plenković i Milanović su se obratili javnosti.

- To je komad papira, on je donio potpise. Izbori rezultata su jasni, čestitao sam mu još davnih dana, želim mu sve najbolje - kazao je Milanović.

- Mislim da je dobro da obavijestim o strukturi novih ministarstava, ali o imenima ćemo iduće sedmice. Ministarstava će biti 16, biće 4 potpredsjednika vlade, Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević - rekao je Plenković.

Najavio je da će u novoj vladi biti četiri ministarstva manje nego do sada. Spajaju se dosadašnja ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s Ministarstvom državne imovine.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dočekao je danas na Pantovčaku predsjednika HDZ Andreja Plenkovića ispruženom rukom, a premijer mu je, kako su prenijeli hrvatski mediji, zbog epidemioloških mjera, uzvratio laktom.