latinica  ћирилица
16/07/2020 |  15:07 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Maksimović: Prioritet borba protiv Kovida-19 i bolje stanje u zdravstvu

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović najavio je danas novu organizaciju rada u prioritetnoj borbi protiv virusa korona i za bolje stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja trenutno ima 23 zaražena zdravstvena radnika.
Zlatko Maksimović -
Zlatko Maksimović

- Zbog zaraze virusom korona Bijeljina sedam dana nema epidemiologa, šest dana smo bez mikrobiologa, stala je PCR laboratorija, a od sinoć smo već obezbijedili dolazak i pomoć vrsnog epidemiologa Biljane Mijović, koja je pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči, zaposlena na Institutu za javno zdravstvo, a njen doktorat je iz oblasti intrahospitalne infekcije, baš ono što bolnici treba", rekao je Maksimović u prvom obraćanju novinarima nakon imenovanja na funkciju.

Prema njegovim riječima, od jutros je već obezbijeđen i mikrobiolog iz zvorničke bolnice koji će biti saradnik bijeljinske bolnice, gdje je ponovo počelo izdavanje nalaza, a plan je da ostane dok se ne vrate oba bijeljinska mikrobiologa koji su zaraženi.

Maksimović je rekao da sa dvojicom stručnjaka iz Beograda razGovara o mogućnosti ponovnog pokretanja PCR laboratorije u Bijeljini i izrazio nadu da će i to biti obezbijeđeno naredne sedmice.

Prema njegovim rijelima, sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u Bolnicu u Bijeljini očekuje se dolazak još jednog infektologa, jer bolnica ima samo jednog, kao i stručnjaka za intenzivnu medicinu.

- Veliki su problemi sa virusom korona u cijelom svijetu, nemoguće da ih nemamo i u Bijeljini, ali daću sve od sebe da zajedno sa saradnicima popravimo stanje - najavio je Maksimović i dodao da ima odličnu saradnju sa zaposlenima.

Maksimović je rekao da je juče završena primopredaja između prethodnog i novog vršioca dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini, da je prioritet kovid bolnica i da se još nije bavio finansijama, ali je naveo da je ukupan dug ove zdravstvene ustanove 28,5 miliona maraka.

On nije odgovarao na politička pitanja, ističući da je imenovan kao stručnjak da popravi stanje u zdravstvu.

Maksimović je naveo da su u Bijeljini danas još četiri lica pozitivna na virus korona, kao i po jedno lice iz Ugljevika i Milića u ovoj regiji.

Prema njegovim riječima, u kovid bolnici je 21 pacijent, jedan pacijent juče je podlegao od posljedica virusa korona, dva su slučaja izrazito teška, a ukupno su tri pacijenta na respiratoru.

Vlada Republike Srpske razriješila je Milicu Lovrić funkcije vršioca dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini, a na tu poziciju imenovala Maksimovića.