latinica  ћирилица
16/07/2020 |  15:55 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Berlin poziva na ubrzavanje provjere upravljanja pandemijom

Njemački ministar zdravlja Јens Špan pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ubrza provjeravanje načina na koji je Organizacija upravljala pandemijom.
Berlin - Foto: arhiv
BerlinFoto: arhiv

Rojters piše da je poziv Špana očigledna naznaka strožeg stava Evrope usmjerenog ka Organizaciji.

Njemačka, koja predsjedava EU, do sada je u velikoj mjeri štitila SZO od kritika SAD, koje žele da istupe iz Organizacije zbog navodne "prevelike bliskosti sa Kinom".

Međutim, čini se da Berlin sada preuzima stav sa više samopouzdanja.

Špan je novinarima rekao da je o pregledu upravljanja krizom dva puta razgovarao sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom u posljednjih 20 dana.

- U obje konverzacije sam ga jasno ohrabrio da osnuje nezavisnu komisiju stručnjaka i da to ubrza - istakao je Špan.

SZO je prošle sedmice saopštila da osniva nezavisni panel radi procjene učinka u upravljanju pandemijom kovid-19, kao i procjene odgovora vlada pojedinačnih zemalja.

Gebrejesus je rekao da će panel predstaviti privremeni izvještaj na godišnjem sastanku ministara zdravlja u novembru, a da će "veliki izvještaj" objaviti u maju sljedeće godine.

Špan je naglasio da je izvještaj važan sada, kada pandemija i dalje hara svijetom, jer se već sada mogu izvući zaključci.

Prema Španovim riječima, izvještaj bi mogao da dovede do brzog reagovanja SZO radi unapređenja saradnje između političkog i naučnog nivoa Organizacije.