latinica  ћирилица
17/07/2020 |  19:24 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Godišnjica stradanja Romanovih - položeni vijenci u Banjaluci (VIDEO)

U Banjaluci, su povodom 102 godine od tragične smrti carske porodice Romanov, na spomenik caru Nikolaju Drugom položeni vijenci. Istaknut je njegov nemjerljiv značaj i nesebičnost u očuvanju srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu.
Banjaluka-sjećanje - Foto: SRNA
Banjaluka-sjećanjeFoto: SRNA

Nikolaj Drugi Romanov bio je veliki prijatelj Srba i ušao je u Prvi svjetski rat 1914, nakon što je Austrougarska objavila rat Srbiji. Tradiciju i poštovanje prema ovakvom odnosu ruskog cara prema Srbima njeguje Imperatorsko pravoslavno palestinsko udruženje.

Sveštenik Miladin Mitrović, predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva Banjaluka koje njeguje tradiciju poštovanja carske porodice Romanov, rekao je da je ruski imperator Nikolaj Drugi jedinstvena ličnost koja je stavila pečat i krunu istorijskim rusko-srpskim prijateljskim odnosima.

- Nikolaj Drugi je svojom odlukom da uđe u Prvi svjetski rat da bi zaštitio srpski narod pokazao žrtvenu ljubav, jer ga je to koštalo carske krune i života, kao i njegove porodice - rekao je Mitrović.

Vijence su položili i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović. Milunović je istakao ogromnu zaslugu cara Nikolaja za spas srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i podsjetio na riječi cara Nikolaja  koji je rekao: "Јa sam prije svega car Rusa, a poslije toga i Srba, jer su i Srbi moj narod”.

Da Rusija nije ušla u rat zbog Srbije, zbog "svog mlađeg brata", vjerovatno Srbija ne bi postojala u današnjem obliku, istakao je Milunović.

- Na žalost, čitava porodica Romanov je zločinački ubijena od strane komunista po dolasku na vlast, masovno su uništavali rusko plemstvo. Mi danas odajemo počast caru Nikolaju i velikoj bratskoj Rusiji - izjavio je Milunović

Boljševici su 17. jula 1918. godine ubili rusku carsku porodicu Romanov - cara Nikolaja, caricu Aleksandru, njihovog sina, prestolonasljednika Alekseja i četiri kćerke, velike kneginje Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju.

Cara Nikolaja Drugog Aleksandroviča, sa suprugom Aleksandrom Fjodorovnom i njihovo petoro djece, 1981. godine kanonizovala je Ruska pravoslavna crkva, a 2000. proglasila za svete novomučenike.