latinica  ћирилица
22/07/2020 |  19:31 ⇒ 23/07/2020 | 07:19 | Autor: RTRS

Vučić u Banjaluci; Pomoć Srpskoj vrijedna 2,7 miliona evra (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sutra dolazi u Banjaluku. S njim i značajna pomoć Srpskoj, u kojoj su i sanitetska vozila za 15 lokalnih zajednica. Delegaciju Srbije, koju će predvoditi predsjednik Aleksandar Vučić, na aerodromu u Banjaluci dočekaće predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Dodik i Vučić (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić) -
Dodik i Vučić (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, dolazi u Banjaluku i donosi donaciju vrijednu 2,7 miliona evra. Između ostalog, za domove zdravlja širom Srpske stiže 15 sanitetskih vozila. Vučić je prvi put u posjeti Banjaluci kao predsjednik Srbije. Dočekaće ga srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, a teme će osim donacije vozila biti brojne.

- Razgovaraćemo o realizaciji dosada pružene pomoći Srbije za izgradnju objekata širom Srpske. Teme razgovora će biti i politička i ekonomska pitanja i saradnja sa Srbijom, koja je za nas matična zemlja. Veoma se radujem ovoj posjeti - rekao je Dodik.

Donirana vozila biće raspoređena u 15 lokalnih zajednica od Istočnog Starog Grada do Novog Grada, rekao je ministar zdravlja, Alen Šeranić.

- Uglavnom će 15 manjih opština će biti korisnici doniranih sanitetskih vozila kroz svoje domove zdravlja. Vrijednost ove donacije je 1,4 miliona KM i upravo će to podići kvalitet kako rada službi, tako i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite pogotovo u ovom periodu, periodu virusa korona. Koristim priliku da iskažem zahvalnost Srbiji na čelu sa Vučićem, ne samo zbog ove donacije nego i zbog toga što su bili uvijek uz nas kada je trebalo - izjvio je ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić.

Donacija Republike Srbije Srpskoj (Foto: RTRS)

Pojedine opštine imaju sanitetska vozila stara i preko 20 godina, rekao je Šeranić, zbog čega je ova donacija izuzetno značajna. Očekuje se da će Vučić oko 10 časova obići Univerzitetski klinički centar Srpske kada će i predati vozila.

- Želimo da se zahvalimo za sve što je Srbija uradili za naše ljekare, na edukacijama ljekara, za naše pacijente i za svu pomoć koju su dali Srpskoj u zaštitnoj opremi, materijalu, kao i svemu što čine za nas - rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Nakon posjete UKC-u predviđen je obilazak višenamjenskog objekta u naselju Petrićevac u Banjaluci, u okviru koga su vrtić, dom zdravlja i mjesna zajednica, za čiju izgradnju je Srbija izdvojila 800.000 evra.

- Tu je ambulanta za primarnu zdravstvenu zaštitu, vrtić za preko 100 mališana i objekat mjesne zajednice za potrebe svih građana. Ovim dobijamo jedan mali centar na Petrićevcu na kojem se još nalaze i osnovna škola, crkva i spomenik, tako da ćemo sa novim sadržajima dobiti jednu malu urbanu cjelinu - rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zvanični sastanak predsjednika Srbije, Srpske i srpskog člana Predsjedništva biće održan u Vladi, nakon čega će obići srpsko-ruski hram u izgradnji.