latinica  ћирилица
28/07/2020 |  10:48 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Saša Nikolić - pjesnik svetosavlja

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Saša Nikolić sa Pala izdao je svoju 10. knjigu - zbirku epskih pjesama "Svetosavlje" posvećenu osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
Zbirka epskih pjesama "Svetosavlje" - Foto: SRNA
Zbirka epskih pjesama "Svetosavlje"Foto: SRNA

Nikolić je rekao Srni da se u knjizi na 215 strana nalaze 84 pjesme, koje govore o Svetom Savi i velikim pravoslavnim praznicima.

U zbirci su pjesme "Sveti Sava", "Božić", "Vaskrs", "Đurđevdan", "Srpska pravoslavna crkva", kao i pjesme posvećene crkvama i manastirima širom prostora koje naseljavaju Srbi.

On dodaje da su tu i pjesme različite tematike, poput "Seoba Srba u 21. vijeku", te borbe srpskog naroda u Crnoj Gori za zaštitu svetinja, do pandemije virusa korona.

Prema njegovim riječima, kroz ovu knjigu želi da pošalje poruku srpskom narodu da slijedi put Svetog Save i širi pravoslavlje i svetosavlje.

- Oni koji budu čitali, mogu da saznaju o nastanku naše crkve i izgradnji naših manastira - navodi Nikolić.

Nikolić podsjeća da se pisanjem epske poezije počeo baviti ratne 1993. godine zadivljen junaštvom boraca Vojske Republike Srpske, s ciljem da ostavi zapis o borbama srpskog naroda za slobodu i očuvanje svojih imanja i ognjišta.

Recenzent knjige Sanja Lončar Kapuran ističe da Nikolićeva zbirka pjesama "Svetosavlje" predstavlja svojevrstan doprinos očuvanju pravoslavlja i svetosavlja.

Ona navodi da pjesnik posjeduje izraženu nacionalnu svijest, ljubav prema srpskom rodu i crkvi, što prenosi i na čitaoca vještim iskazivanjem istorijskih činjenica i tema iz svakodnevnog života putem deseteračkih stihova.

- Јednostavnom i jasnom narodnom rječitošću usmjerava čitaoca da slijedi staze Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, staze vjere, ljubavi, skromnosti i smirenosti, jer to je put spasenja. Uz to, ovaj pjesnik, srboljub i roditelj daje očinski savjet djeci kako da čuvaju srpske običaje, da žive u slozi, pomažu jedni drugima, te da čine dobra djela - istakla je Kapuran.

Pjesnik Nikolić konstantno radi na očuvanju srpskog nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića u duhu svetosavlja, kaže Kapuranova i dodaje da ga njegovi potomci koje pominje u pjesmama slijede u tom plemenitom poduhvatu, uviđajući značaj tradicionalne porodice.

Ona navodi da Nikolić u pjesmi "Seoba Srba u 21. vijeku" govori o tome kako ni u težim vremenima Srbi nisu napuštali svoju djedovinu i poziva ih da to ne čine ni sada, a mlade savjetuje da osnuju porodicu i žive u otadžbini, te da se uspinju stazama svetosavlja, kao i vijekovima do sada.

Promocija zbirke pjesama "Svetosavlje" Saše Nikolića u narednim danima biće održana u manastiru Karno, kod Srebrenice, a zatim i u drugim manastirima širom Srpske.

Izdavač knjige je Srpski književni klub Banjaluka, podružnica Trebinje.

Saša Nikolić rođen je 3. januara 1975. godine u Olovu.

Kao borac Vojske Republike Srpske učestvovao je u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je ranjen dva puta. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, na Palama, gdje živi sa porodicom, suprugom i četvoro djece.

Za nesebičnu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje crkve u rodnom mjestu odlikovao ga je "Arhijerejskom pohvalnicom" tadašnji episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije Hrizostom.

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije Nikolić je dobio diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji "Zlatno pero Ljubljane 2017" i srebrni orden za knjigu "Pravoslavlje", a na Petom međunarodnom takmičenju "Zlatne gusle Ljubljana 2017" osvojio je treće mjesto za epsku pjesmu "Republika Srpska".

Od Saveza srpske dijaspore Slovenije dobio je bronzani orden i povelju sa bronzanom medaljom, kao jedan od najtalentovanijih mladih srpskih epskih pjesnika.

Nikolić je do sada objavio knjige: "Srbi – Drecelj i Dreceljani", "Život u pjesmi", "Crkva u Drecelju", "Paljanska policija", roman "Orlovi lavljeg srca", "Pravoslavlje", "Uspješni ljudi", "Na braniku otadžbine" i "Žandarmerija".