latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:16 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska ne smije odustati od ideje da brani svoja prava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ne smije odustati od ideje da brani svoja prava.

- Prava koja je Republika Srpska dobila izvornim Dejtonskim sporazumom okvir je u kojem može da egzistira i da se upražnjavaju naša sloboda i prava. Dejtonski sporazum je skrnavljen na nekoliko važnih tačaka u atmosferi i okolnostima koje su bile takve kakve jesu - rekao je Dodik tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da je plejada dostojnih ljudi iz različitih političkih partija SDS-a, SNSD-a, Srpske radikalne stranke i drugih koji su se borili ranije i pokazali sposobnost da otkolone neke opasnosti, a mnoge stvari koje su tada nametane su odbačene, a neke su prošle.

- Naša politika sada treba da bude poštovanje slova Dejtonskog sporazuma i da je to okvir u kojem mi možemo da vidimo svoju budućnost u BiH i da ne možemo da vidimo budućnost u BiH ako se ne poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i Ustav BiH - istakao je Dodik.

On je rekao da je krajnje neprihvatljiva tvrdnja poslanika u klubu SDS-a Nebojše Vukanovića da je bila suluda srpska politika koja je od 1991. godine vođena za slobodu srpskog naroda u proteklom ratu.

- Mislim da je nezavisnost Republike Srpske jedini način da se Srpska i srpski narod održe na ovim prostorima - zaključio je Dodik.

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sjednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.