latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:22 | Autor: SRNA

Špirić: Stečeni uslovi za redovno finansiranje i održavanje izbora

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj dom danas usvojio Zakon o budžetu BiH za 2020. godinu u identičnom tekstu kao i Predstavnički dom, ističući da se time stiču uslovi za redovno finansiranje iz budžeta i da neće biti ugroženo održavanje lokalnih izbora sa stanovišta finansija.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Ovo je jedini mogući budžet - rekao je Špirić novinarima, ističući da nije dobro što se usvaja tek sada.

On je podsjetio da BiH zbog svoje ustavne konstitucije ima administrativni budžet iz kojeg većina, skoro 90 odsto sredstava, odlazi na finansiranje administracije BiH i ocijenio da su priče o razvojnim, socijalnim komponentama budžeta BiH populističke.

- Novi kvalitet, a što do sada nije bio slučaj, jeste da je opozicija podržala budžet - naglasio je Špirić.

Predsjedavajući Doma naroda podsjetio je da sredstava od indirektnih poreza prvo dobijaju institucije BiH, a što ostane, prosljeđuje se entitetima.

- Kakav god bude priliv prihoda od indirektnih poreza, država ubira onoliko koliko je usvojeno u budžetu. Državne institucije neće ni po čemu biti ugrožene po osnovu virusa korona. Cijenu će platiti ostali nivoi vlasti - rekao je Špirić.

Navodeći da se mora proračunati kolika će biti ekonomska kriza zbog virusa korona, Špirić je upozorio da će lokalne zajednice i entiteti imati najviše problema zbog toga.

- Zato govorim da je državni budžet administrativni, a da su socijalna i razvojna komponenta locirane u budžetima entiteta i kantona - rekao je Špirić i dodao da je to ko šta želi, kako vidi BiH ili kakav bi volio da vidi budžet "iracionalno sa stanovišta Ustava i ustavne strukture".

On je uputio poziv institucijama BiH da vode računa kako će niži nivoi vlasti savladati krizu izazvanu virusom korona.

- Budžet je usvojen, ništa neće biti ugroženo, biće održani lokalni izbori - dodao je Špirić.

On je izrazio žaljenje zbog smrti ministra u Vladi Federacije BiH Salka Bukvarevića, koji je umro od posljedica oboljenja kovid 19.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja budžeta za ovu godinu.