latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:33 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Dodik: I bez opozicije osigurana dvotrećinska većina (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske, rekao je da će odluke koje je predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske biti usvojene, te dodao da je i bez opozicije osigurana dvotrećinska većina.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da se ne glasa se o povjerenju njemu, već Republici Srpskoj.

-  Uradio sam svoju obavezu kao srpski član Predsjedništva - naglasio je Dodik.

On je istakao da vjeruje da će i opozicija dati podršku.

Dodik je rekao da se Republika Srpska brani tako što se kroz Ustav i Narodnu skupštinu Republike Srpske može da donese drugačija odluka.

- To je moćno pravo i to govori da je Narodna skupšptina Republike Srpske u ovakvim slučajevima iznad Predsjedništva BiH jer je odluka Narodne skupštine Republike Srpske konačna - pojasnio je Dodik.

On je naglasio da postoji pogrešno tumačenje da neko u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasa o podršci njemu ili ne, već da je riječ o pravu Republike Srpske o kojem će Srpska odlučivati kroz Narodnu skupštnu.

- Republika Srpska ima pravo da kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske ospori odluke u Predsjedništvu BiH koje idu za tim da preglasaju njene predstavnike i da prenesu nadležnosti - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, riječ je o tri odluke Predsjedništva BiH, koje su donesene preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva - Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021.

Posebna sjednica NSRS, čiji je dnevni red usvojen, zakazuje se po zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je pozvao poslanike da dvotrećinskom većinom podrže njegov proglas.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ove tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Prema Ustavu, ukoliko Dodikov proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu Srpske, osporavane odluke Predsjedništva neće imati učinka.

Povezane vijesti:

Dodik: Ako ne podržite mene, podržali ste Komšića i DŽaferovića (VIDEO)

Dodik: Srpska ne smije odustati od ideje da brani svoja prava

Dodik: Štetan Memorandum o upotrebi putničkih informacija (VIDEO)

Dodik: Srpska ima isključivu nadležnost u obrazovanju (VIDEO)