latinica  ћирилица
30/07/2020 |  10:04 | Autor: SRNA

Mihajlović: Na dionici Sremska Rača-Kuzmin radi se punom parom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da nijedno gradilište nije zatvoreno, te da se punom parom radi na dionicama Sremska Rača-Kuzmin i Ruma-Šabac-Loznica, uprkos virusu korona.
Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Zorana MihajlovićFoto: RTRS

- Svakodnevno smo na vezi sa izvođačima da pomognemo gdje treba, jer nam je svima stalo da se radi. To je od ogromnog značaja za ekonomiju - rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla da će, osim modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte, biti građena i brza pruga od Beograda do Niša, za brzine od 200 kilometara na čas.

- Riječ je o investiciji procjenjene vrijednosti od dve milijarde evra, a radićemo je sa kineskim partnerima. Ovdje nije riječ samo o povezivanju gradova, već o regionalnom povezivanju, jer nema važnijeg magistralnog koridora od Koridora 10 - rekla je Mihajlovićeva za Televizju "Hepi".

Ona je podsjetila da se u domaću "Željeznicu" nije ulagalo decenijama i da je, prema navodima Svjetske banke, Srbija propustila nekoliko investicionih ciklusa.

- Kada je cela Evropa razvijala željeznički saobraćaj, mi smo tada stali. Veoma pogrešna odluka - ocijenila je Mihajlovićeva.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin, na trasi budućeg auto-puta Beogard-Sarajevo duga je oko 18 kilometara, a radove izvodi turska kompanija "Tašjapi".

Srbija izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.