latinica  ћирилица
30/07/2020 |  13:02 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Livno: Sjećanje na 1.600 Srba stradalih na Ognjenu Mariju (FOTO)

Sveta liturgija služena je danas u Spomen-kapeli-kosturnici u Livnu povodom obilježavanja 79 godina od kada su ustaše pobile 1.600 Srba u Livanjskom polju.
Livno - liturgija - Foto: SRNA
Livno - liturgijaFoto: SRNA

Paroh livanjski Predrag Crepulja rekao je Srni da su ustašnje od Ognjene Marije do Ilindana 1941. godine, tokom Drugom svjetskog rata, pobile 1.600 Srba.

On je istakao da je to bilo jezivo stradanje Srba sa područja Livna koje su komšije Hrvati odvodili od kuća i žive bacali u jame bezdanke na Dinari i Kamešnici gdje su skončavali živote u najvećim mukama.

- Iz jame Ravni dolac poslije četrdeset dana izvađeno je 14 Srba koji su kasnije i svjedočili o preživjelim mukama - istakao je paroh livanjski.

Prema njegovim riječima, iz druge jame izađeno je svega desetak preživjelih Srba.

- Od 1.600 Srba koji su stradali na području Livna te strašne 1941. godine, mlađe od 18 godina je bilo njih 673, a od toga broja 248 tek rođene djece i djece do šest godina - istakao je paroh Crepulja.

On je istakao da gotovo da nema srpske porodice iz Livna koja u svom porodičnom sjećanju ne nosi ožiljke iz 30. jula 1941. godine kada su ustaše mučki ubile Srbe.

Foto: Srna

U ljeto 1941. godine, žene i djeca su živi bacani u jame Dinare, Staretine, Tušnice, Kamešnice, dok su muškaraci pobijeni kod sela Prolog, nejač sela Čelebić pobijena je u seoskoj školi, a ubijani su i na livadi Trnovac, na području Kupresa...

Više od 1.600 civilnih žrtava, od tek rođenih, do starih i nemoćnih, nestalo je tih dana oko Ognjene Marije.

Nestale su zauvijek cijele srpske porodice, a u nekim selima od toga dana sve do danas više nema nijednog Srbina.

Pedeset godina nakon ovog zločina potomci su dostojno, u Spomen-kapeli u Livnu, sahranili mošti stradalnika izvađene iz većine jama.