latinica  ћирилица
30/07/2020 |  13:43 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Usvojena Strategija razvoja socijalnog stanovanja

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Strategiju razvoja socijalnog stanovanja, što predstavlja kapitalni dokument u ovoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić.
Pres Vlade Srpske - Foto: RTRS
Pres Vlade SrpskeFoto: RTRS

Aćić je naglasio da je u okviru Regionalnog stambenog programa do sada izgrađeno oko 1.360 stanova, te da je isto toliko porodica već useljeno na bazi koncepta socijalnog stanovanja.

- Do kraja implementacije Regionalnog stambenog programa i CEB projekta očekujemo da će biti smješteno još toliko porodica. Do kraja godine ćemo završiti još oko 250 stanova u više gradova i opština - rekao je Aćić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Aćić je naglasio da Sekretarijat trenutno utvrđuje konretan broj porodica od Trebinja do Novog Grada koje nisu iskoristile nijedno pravo dato Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno nisu se vratile u prijeratno mjesto boravka, nisu vratile svoju imovinu i nisu koristile pravo na pravičnu nadoknadu.

- Nakon implementacije ova dva projekta stambenog zbrinjavanja, Republika Srpska će imati potrebu da smjesti još više hiljada porodica kroz koncept socijalnog stanovanja - istakao je Aćić.

On je napomenuo da je danas usvojena Strategija predviđena Akcionim planom rada Sekretarijata za ovu godinu, te da se naslanja na sve projekte koje trenutno realizuju.

- Svi kolektivni objekti stanovanja koji se izgrade u okviru Regionalnog stambenog programa i CEB projekta, nakon završetka i useljavanja, prenose se na vlasništvo jedinica lokalne samouprave - naveo je Aćić.

Prema njegovim riječima, opštine i gradovi dalje upravljaju sa svim novoizgrađenim zgradama, a tome prethodi usvajanje podzakonskih akata u lokalnim skupštinama na koje Sekretarijat daje saglasnost.

- Tim podzakonskim aktima definiše se koje kategorije se smještaju, minimalan iznos zakupnine i ostali uslovi korištenja stanova koji se daju porodicama iz kategorija izbjeglih, raseljenih i drugih socijalno ugroženih kategorija - objasnio je Aćić.

Načelnik Odjeljenja za socijalno stanovanje i upravljanje smještajnim kapacitetima Radovan Grajić rekao je da je Strategija od velike važnosti jer treba da riješi pitanje stanovanja kategorija koje do danas nisu obuhvaćene nekim drugim dokumentima.

Grajić je podsjetio da je socijalno stanovanje stanovanje određenog standarda, gdje se uz pomoć javnog sektora pomaže licima koja iz nekih razloga nisu u prilici da obezbijede sebi smještaj po tržišnim cijenama.

On je podsjetio da korisnici stanova plaćaju simboličan iznos zakupnine, koji iznosi od 0,80 do jedne KM po metru kvadratnom, ali da ima porodica za koje je pitanje da li će moći platiti minimalan iznos stanarine, zbog čega će lokalne zajednice morati da izdvoje dodatna sredstva da ih zbrinu.