latinica  ћирилица
30/07/2020 |  14:54 | Autor: SRNA

Ljajić: Srbija visoko rangirana po transparentnosti u izvozu oružja

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu oružja.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

On je naglasio da su sve dozvole za izvoz izdate nakon dobijanja saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova.

- Nikada se nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, bilo kog od ovih organa, kao što se i nikada nije desilo da se odbije bilo koja firma, ukoliko ima sve potrebne saglasnosti. Svako ko je zainteresovan može da dođe i da ostvari uvid u podatke i činjenice koje iznosim - naveo je ministar u pisanoj izjavi.

Reagujući na optužbe potpredsjednika Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da on prikriva osobu i firmu preko koje je izvezeno srpsko oružje u Јermeniju, Ljajić je naveo da "izvoz oružja u Јermeniju, u formalno pravnom smislu, apsolutno nije protivzakonit, zato što ta zemlja nije pod bilo kakvim multilateralnim sankcijama".

- Ali, svakako se slažem, i to sam više puta ponovio, da moramo ubuduće da vodimo računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, državom sa kojom imamo odlične i političke i ekonomske veze - rekao je Ljajić.