latinica  ћирилица
30/07/2020 |  16:09 | Autor: SRNA

Drugi paket ekonomske pomoći Srbiji 562 miliona evra

Vlada Srbije je na sjednici usvojila drugi paket ekonomske pomoći privredi, ugroženoj zbog virusa korona, vrijedan 66 milijardi dinara /oko 562 miliona evra/, što uz prethodnih 5,1 milijarde evra pomoći privredi i građanima iznosi 5,8 milijardi evra.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je precizirao da ta pomoć čini ukupno 12,5 odsto BDP-a, te dodao da i ovaj novi paket treba da omogući očuvanje radnih mjesta i proizvodnih kapaciteta.

- Paket mjera podrazumijeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mjesec - rekao je on, dodajući da će se narednih dana znati tačan datum isplate.

Prema njegovim riječima, na dva minimalca iz ovog paketa mogu da računaju i privredni subjekti osnovani prethodnih mjeseci tokom pandemijske krize, odnsono nakon 15. marta, zaključno sa 20. julom, ali oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac.

Mali je naglasio da je uslov za dobijanje pomoći države neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri mjeseca nakon dobijanja posljednje uplate.

On je istakao da je Narodna banka Srbije izašla u susret građanima i privredi sa novim moratorijumom na plaćanje kredita za dva mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

- Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu mjesecu, ne treba da se prijavljuju za nove mjere, jer će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu, kao i u septembru za svoje zaposlene. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u Trezor Srbije - istakao je Mali.

On je naveo da će preduzeća iz kategorije velikih pravnih subjekata dobiti pomoć države u vidu 50 odsto minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada i ta preduzeća treba da se do 15. u mjesecu prijave sa listom zaposlenih kojima je rad prekinut, kako bi ostvarili pravo na direktna davanja.

- Država Srbija pokazuje koliko je stabilna, koliko novca imamo, da su naše javne finansije u izuzetno dobrom stanju -  rekao je Mali, te dodao da očekuje mnogo bolji priliv PDV-a, kao i ostale prilive u državni budžet.

On je naveo da su vidljivi rezultati mjera koje se sprovode, odnosno davanje sto evra svakom punoljetnom građaninu, davanje tri minimalne zarade firmama, odobravanje kredita, dok je više od milijardu evra već iskorišćeno za likvidnost preduzeća, a odobreno je kredita za oko 10.000 do 11.000 preduzeća.

- U Srbiji nemate masovna otpuštanja kao u velikom broju drugih, razvijenijih zemalja. Nemate zatvaranje fabrika, nemate smanjenja proizvodnih aktivnosti. Zato s pravom očekujemo rezultat po pitanju stope rasta u drugom kvartalu. Borićemo se da do kraja godine zadržimo vodeću poziciju iz prvog kvartala, kada je Srbija imala najveću stopu rasta BDP u Evropi -  naglasio je Mali.

On je ponovio da su penzije i plate u javnom sektoru stabilne, kao i kurs dinara, inflacija nije porasla, zadržana je makroekonomska stabilnost.