latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:08 ⇒ 31/07/2020 | 07:04 | Autor: RTRS

Trebinje: Kilometarske požarne linije (VIDEO)

Na području Trebinja i dalje je aktivan požar, koji je prije dva dana izbio u rejonu naselja Banjevci. Vatra za sada ne ugrožava ljude niti imovinu, a požarne linije su na nepristupačnom terenu. U gašenju učestvuje i Helikopterski servis Republike Srpske, koji će dejstvovati ponovo u večernjim satima.
Požar (Foto: trebinjelive.info) -
Požar (Foto: trebinjelive.info)

Kilometarske požarne linije aktivne su na napristupačnom terenu u rejonu sela Јasen, Vrbno i Budoši.

Vatrogascima gašenje otežavaju nepovoljan vjetar i visoke temperature vazduha. Vatra se u jednom trenutku bila spustila do magistralnog puta Trebinje - Bileća, u selu Јasen. Taj krak požara brzo je stavljen pod kontrolu, a saobraćaj se odvijao usporeno zbog gustog dima, pa je intervenisala i policija.

- Aktivna je požarna linija na Јasenu i spušta se ka Vrbnom i dalje prema Necvijeću. Teren je nepristupačan, eksplozije se dešavaju svako malo, uglavnom zaostalih bombi i iz Drugog svjetskog rata. Očekujemo momenat da se vatra približi i da bude dostupna vatrogascima za gašenje - rekao je Spasoje Rosić, komnadir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Na terenu su vatrogasci, mještani, pripadnici Civilne zaštite, radnici Elektro Hercegovine koji ulažu velike napore da požar stave pod kontrolu. Velika pomoć stigla je iz vazduha. Helikopter je dejstvovao.

Sa petanestak naleta ispresijecana je požarna linija na više mjesta. Helikopter će gasiti požar i večeras.

- Helikopter i dalje ostaje tu na gašenju vatre i trebalo bi da stalno bude stacioniran je je ugrožensot na ovom području najveća - naveo je Stevan Bekan, direktor ЈU "Ekologija i bezbjednost" Trebinje.

Dalji razvoj situacije, objašnjavaju vatrogasci, zavisi od vjetra. Dežuraće na požarištima tokom noći i braniti da se linije ne prošire prema kućama i imovini.