latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:14 ⇒ 31/07/2020 | 07:50 | Autor: RTRS

Za dionicu auto-puta Vukosavlje - Brčko 600 miliona KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o finansiranju dionice auto - puta Vukosavlje Brčko u vrijednosti od 600 miliona KM i ulaganju 10 miliona u objekte Univerzitetskog grada Banjaluka. Usvojena je i Informaciju o podsticajima za povećanje plata privrednim subjektima za prošlu godinu.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Vlada je donijela odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji 33 kilometra dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Vrijednost investicije je 600 miliona , a kako je saopšteno, takmičarskim dijalogom će biti određeni detalji projekta.

Na sjednici je odobreno i 10 miliona KM za investicije u Univerzitetski grad Banjaluka.

- Sredstva se odnose na završetak izgradnje zgrade za potrebe smještaja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, završetak opremanja Pozorišne scene u Studentskom domu Paviljon četiri i izgradnju Edukativnog centra za predškolsko obrazovanje - navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Vlada je usvojila i Strategiju razvoja socijalnog stanovanja kojim je, u okviru Regionalnog programa do sada izgrađeno oko 1.360 stanova za izbjegle i raseljene koji nisu vratili u vlasništvo ili prodali imovinu niti su pravično obeštećeni.

- Do kraja implementacije Regionalnog stambenog programa i CEB projekta očekujemo da će biti smješteno još toliko porodica. Do kraja godine ćemo završiti još oko 250 stanova u više gradova i opština - rekao je Marko Aćić, v.d. direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Vlasnici ovih stanova su lokalne zajednice, a korisnici plaćaju zakupninu koja ne može biti veća od marke po kvadratnom metru.

- Korisnici prava socijalnog stanovanja, način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina, zakupnina i ostale obaveze, sve su to segmenti ove Strategije - pojašnjava Radovan Grajić, načelnik Odjeljenja za socijalno stanovanje i upravljanje smještajnim kapacitetima Sekretarijata za raseljena lica i migracije Srpske.

Vlada je usvojila Informaciju o podsticajima za povećanje plata radnika od jula do decembra prošle godine.

Podsticaj u iznosu od 3,2 miliona maraka isplaćen je za 450 privrednih subjekata sa 13.000 radnika u 39 lokalnih zajednica.