latinica  ћирилица
31/07/2020 |  08:00 | Autor: SRNA

Na dionicama sa radovima mogući kraći zastoji

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se na većini puteva odvija redovno, a kraći zastoji mogući su na dionicama gdje su u toku radovi.
Putevi - Foto: RTRS
PuteviFoto: RTRS

Zbog visoke dnevne temperature iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike savjetuju vozačima da putovanja planiraju u ranim jutarnjim ili kasnijim poslijepodnevnim časovima, da prave češće pauze tokom putovanja i vožnja prilagodi uslovima na putu.

Iz AMS savjetuju opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnog preticanja.

Zbog održavanja auto-trka u okviru manifestacije "4.avgust Vojkovići 2020", saobraćaj će sutra biti obustavljen na dionici magistralnog puta Vojkovići - Krupac od 9.00 do 18.00 časova.

Za vrijeme obustave, saobraćaj će biti preusmjeren na alternativne putne pravce.
U toku su radovi asfaltiranja na dionici magistralnog puta Brčko - Bijeljina od kružnog toka "Ilićka" do table grada "Brčko" u mjesnoj zajednici Gredice.

Za vrijeme radova saobraćaj će biti regulisan naizmjeničnim propuštanjem vozila i pomoću svjetlosne saobraćajne signalizacije.

U toku je izgradnja pješačke staze na dionici magistralnog puta Šamac jedan - Grebnice u mjestu Tišina zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na relaciji Tunjice - Banjaluka - Han Kola - Mrkonjić Grad /Gornja Pecka/ i na relaciji granični prelaz Klobuk – Bileća - Gacko - Foča - međuentitetska linija Trnovo - međuentitetska linija Bogatići - međuentitetska linija Dobrinja kretaće se vanredni prevoz i vozačima je upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ izmijenjen je režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška - Banjaluka.

Za vrijeme radova, saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom.

Na magistralnom putu Ljubinje - Trebinje, dionica Galičići - Mrkonjići, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 8.00 do 14.00 časova.

Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac - Do - Berkovići - Krivača - Bileća - Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka - Bjelajce saobraćaj je obustavljen u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje poslovnog objekta.

U toku su radovi na sistemu javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistralnim i regionalnim putevima na tom području.

Zbog izgradnje vodovodne mreže, na području Prijedora režim saobraćaja biće izmijenjen na regionalnom putu Lamovita - Stari Majdan.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Banjaluka - Stari Majdan u mjestu Radosavska zbog radova na proširenju vodovodne i mreže za prikupljanje otpadnih voda.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva - Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, izmijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U Brodu je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu koji se spaja sa ulicom Brodskog bataljona.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo - Gradačac, u mjestu Turić Prosjek povremene su obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak u mjestu Klakar Donji u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaje, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, na deminerskom radilištu "Gornji Božinci" u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaje, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan - Derventa i dionici regionalnog puta Gornja Vijaka jedan - Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka - Doboj i magistralnog puta Јohovac - Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja tom magistralnom putu, kao i na dionici Modriča jedan - Vukosavlje /Јakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Јohovac -Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske /FBiH /Karuše/.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac - granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača - Milići - Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Crna Rijeka - Bjelajce saobraćaj je obustavljen u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.

Van vremena obustave, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Ukrina - Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku je rekonstrukcija puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se i na regionalnom putu Priboj - Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići - Caparde i saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna - Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH povodom vjerskog praznika od ponoći do 24.00 časa zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

Zbog radova obustavljen je saobraćaj u tunelima Vinac na dionici Јajce - Donji Vakuf i Јasen na magistralnom putu Prozor - Јablanica, a u funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na dionici magistralnog puta Јošanica - Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi su u toku i na magistralnim putevima Srebrenik - Šićki Brod, na mostu preko rijeke Tinje u mjestu Drenik, i Olovo - Semizovac na dva mosta preko Ljubine, kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraćaj se odvija usporeno.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja.

Ulazak u BiH za državljane zemalja EU i zemalja "šengen zone" omogućen je uz negativan pi-si-ar test /PCR/ na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Stranci koji su u braku sa BiH državljaninom/kom uz pokaz vjenčanog lista mogu ući u BiH bez testa.

Isto važi i za djecu stranih državljana, čiji je jedan od roditelja državljanin BiH /za maloljetnu djecu uz pokazivanje rodnog lista/.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući ukoliko imaju opravdane razloge i negativan test na kovid-19, ne stariji od 48 časova.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar /PCR/, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 48 časova.

Djeca do pet godina ne moraju imati urađen neki od tih testova kako bi ušli u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.