latinica  ћирилица
31/07/2020 |  09:47 | Autor: SRNA

Ministarstvo bezbjednosti - zajednička kontakt tačka

BiH i Evropska policijska služba /Evropol/ konačno kreću sa uspostavljanjem zajedničke kontakt tačke za saradnju, a što je omogućeno nedavnim potpisom zamjenika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljka Јovića na nedostajuću instrukciju, piše danas "Glas Srpske".
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

List navodi da je operativni i strateški sporazum o saradnji sa Evropolom, koji je BiH potpisala još 2016, u februaru naredne godine ratifikovao Evropski parlament i parlament BiH, čime je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Јović je, u vrijeme dok je pozicija ministra bezbjednosti u Savjetu ministara bila upražnjena, donio Instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju zajedničke kontakt tačke, koja predviđa da ta tačka bude u Ministarstvu bezbjednosti, odnosno da oprema bude preseljena iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

To je, s druge strane, izazvalo negodovanje ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića koje žele da kontakt tačka za saradnju bude u Direkciji, a ne u Ministarstvu bezbjednosti, piše list.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nedavno je naglasio da Srpska podržava i dijeli stav Јovića, naglasivši da sporazum sa Evropolom ne predviđa Direkciju kao mjesto kontakt tačke, već decidirano piše da je to Ministarstvo, adresa Trg BiH jedan.

Sagovornik ovog lista navodi da su o aktivnostima koju su u proteklom periodu vođenje u BiH o tom pitanju upoznati i u Evropolu.

- Više informacija u vezi sa daljim koracima na ovom planu biće poznato uskoro, ali je jasno da su ispunjeni preduslovi da ovaj, veoma važan posao bude završen i da BiH počne punu saradnju sa Evropolom - naveo je ovaj sagovornik.

Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić je u dopisu, koji je u martu uputio u sjedište Evropola, obavijestio kolege u Hagu da je zadovoljan što je preduzeo aktivnosti za lociranje smještaja za zajedničku tačku kontakta, te dodao da je prostor adekvatno opremljen, spreman za useljenje i lociran na adresi Trg BiH broj jedan.

Potpisivanju operativnog sporazuma sa Evrpolom prethodili su pregovori u sjedištu te službe u Hagu, a u pregovaračkom timu bili su svi predstavnici policijskih organa u BiH, uključujući federalni MUP.

Iz Srpske su ranije naglašavali da BiH mora da ima operativnu saradnju sa Evropolom, jer je jedina u regionu koja to još nije postigla, a u paketu sa uspostavljenjem kontakt tačke treba da stigne i oficir za vezu u Sarajevu, ali i da službenik iz BiH ode u Hag.

Delegacija EU u BiH pozvala je nedavno nadležne da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke. EU je pozdravila i iskorake na inicijativu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u pravcu pune primjene sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom, uz naglasak da odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost.