latinica  ћирилица
31/07/2020 |  12:39 | Autor: SRNA

"Kočićev zbor" u smanjenom izdanju

Banjalučka manifestacija 55. "Kočićev zbor", zbog aktuelne epidemiološke situacije i ograničenja javnih okupljanja, biće održana u znatno manjem izdanju, a ove godine izostaće tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i borba bikova, odlučeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora.
Kočićev zbor - Foto: RTRS
Kočićev zborFoto: RTRS

Na sjednici je istaknuto da je zborovanje u Stričićima otkazano jer nije moguće organizovati javno okupljanje više od 50 lica, a, zbog istog razloga, neće biti održana ni svečana akademija ove manifestacije, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluke.

Odlukom Organizacionog odbora, "Kočićev zbor" će od 24. do 30. avgusta biti obilježen nizom manjih kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Manifestacija će biti otvorena 24. avgusta u 20.00 časova u Parku Petar Kočić izložbom "Kočić i njegova porodica u fotografijama", autora Zorana Pejašinovića.

Narednog dana, 25. avgusta, u parku će u 20.00 časova biti organizovano "Veče besjedništva", na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju Republike Srpske sa početkom u 19.30 časova planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita "Tragovi", autora Sanje Bajić.

Iste večeri, u 20.00 časova u Parku Petar Kočić biće održano "Veče satire", u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske.

U Stričićima će 27. avgusta u 11.00 časova biti otvorena uređena kuća Petra Kočića, a istog dana u 20.00 časova u Parku Petar Kočić planirano je "Veče drame".

Prema utvrđenom programu, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, dok će 28. avgusta u 20.00 časova u Parku Petar Kočić biti uručena nagrada "Zmijanjče", koje je ove godine pripala učenici Osnovne škola "Georgi Stojkov Rakovski" Јani Brkić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić 29. avgusta svečano će uručiti Kočićevu nagradu književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana uveče biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.