latinica  ћирилица
31/07/2020 |  15:20 ⇒ 15:22 | Autor: sputniknews.com

Kon: Ostajem na ovom poslu do razrješenja ili teške zdravstvene spriječenosti

Od početka epidemije, više puta je dolazilo do nesuglasica dvojice epidemiologa – doktora Predraga Kona, člana Kriznog štaba Srbije i epidemiologa Zorana Radovanovića.
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Nova rasprava pokrenuta je zbog Radovanovićevih tvrdnji da je broj oboljelih od virusa korona sa kojim se izlazi u javnost višestruko umanjivan, te tražio od Kriznog štaba da se izvini zbog toga.

Kon je odgovorio Radovanoviću na društvenoj mreži Fejsbuk ističući da nema ni govora da je učestvovao u bilo kakvoj zavjeri ili svjesnom lažiranju bilo kojeg podatka u toku ove pandemije.

Kazao je i da sve vrijeme radi na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom su, na ovaj način, radili prvi put.

- Јedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10. do 19. juna. Po povratku 20. juna sam napisao pismo upozorenja Vladi Srbije. Teškoće u radu sa bazom Kovid 19, po izjavi mojih saradnika počinju sredinom juna, prije toga ih nije bilo - naveo je Kon.

Napisao je i da eksperti Svjetske zdravstvene organizacije koje Radovanović predlaže da se pozovu su po mišljenju Kona uvijek dobro došli.

- Uostalom sve 'škole' i kurseve SZO u vezi sa pripremama za pandemijske situacije sam prošao. Na mnogima sam vrlo aktivno učestvovao i davao doprinos svojim prezentacijama - naveo je Kon.

- Ostajem na ovom poslu do razrješenja, eventualne teške zdravstvene spriječenosti ili do prestanka pandemijske prijetnje u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom - poručio je Kon.