latinica  ћирилица
31/07/2020 |  17:43 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U Hercegovini turistički vaučeri daju razultate (VIDEO)

Ugostitelji i hotelijeri iz hercegovačke regije zahtijevaće razmatranje relaksiranja mjera u vezi sa brojem gostiju i radnim vremenom objekata, da bi bar kraj sezone bio dočekan boljim rezultatima.
Trebinje - turizam - Foto: RTRS
Trebinje - turizamFoto: RTRS

Podrška države za sektor, čije poslovanje u uslovima pandemije najviše trpi, je poručuju nepohodna. Projekti poput turističkih vaučera daju razultate, a cilj je sačuvati radna mjesta u ugostiteljstvu i trurizmu.

Iako hotelijeri i ugostitelji na krajnjem jugu Srpske, jul ispraćaju sa boljim brojkama i u optimističnoj atmosferi, nego jun i maj, prihodi i dalje nisu dovoljni da pokriju troškove poslovanja. Glavni problemi - manjak gostiju i ograničenja u vezi sa brojem i radnim vremenom objekata.

- Trenutno najveći problem je manjak gostiju, ostali smo bez 10.000 noćenja, to govori sve o prihodima na kraju godine, sezona traje u ljetnom periodu. Predložili smo mjere da prevaziđemo zimu, imamo 86 stalno zaposlenih, otpustili smo, sezonce, sve trpi - rekao je Zoran Čančar, zamjenik direktora Nacionalnog parka "Sutjeska".

Turistički vaučeri ispostavili su se kao dobar potez, a najveće intersovanje građana Srpske je upravo za Nacionali park "Sutjeska" i grad Trebinje. Ohrabruju i najave za ostatak sezone.

Direktor turističkog kompleksa "Grad Sunca" u Trebinju Bojan Vučurević rekao je da je kod njih trenutno stanje zadovoljavajuće po pitanju popunjenosti kapaciteta.

- Oko 80 odsto smještajnih kapacitetaje puno, a taj trend će se nastaviti sve do kraja rada akva-parka, koji je glavni motiv ljudima da dođu u "Grad Sunca" - ocijenio je Vučurević.

Da bi se od sezone spasilo što se spaisti može i zaštitilo 14 000 radnih mjesta u turizmu i ugostiteljstvu Srpske, zahtijeva se relaksiranje mjera u vezi sa brojem osoba i radnim vremenom objekata.

- Radno vrijeme do 23.00 časa ugostiteljima ne omogućava da ostvare dovoljne prihode da pokriju troškove, bez obzira na broj gostiju - ukazao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o tome da se poveća granica za broj gostiju u ugostiteljskim objektima, srazmjerno veličini tih objekata.

- Nije isto - neki ugostiteljski objekat koji ima po 500-600 metara kvadratnih i onaj od 50 ili 100 kvadrata. I jedan i drugi je osuđen da ima do 50 gostiju. To je nešto što je neophodno da se što prije promijeni, da se na neki način stvori dodatni zamajac za rad ugostiteljskih objekata - rekao je Račić.

Da bi se kroz turizam dao zamajac i drugim privrednim granama neophodno je da se promovišu i koriste domaći proizvodi. U godini domaćeg turizma, domaći proizvodi, prije svega hrana, trebali bi biti na narednom mjestu.

Nakon katastrofalnog početka sezone i tek sedam odsto popunjenih kapaciteta, kraj obećava bolje pokazatelje i veću zaradu. Do sad nije bilo otpuštanja stalno zaposlenih u ugostiteljstvu, a cilj je da tako ostane i u narednim mjesecima.