latinica  ћирилица
01/08/2020 |  08:54 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Topić: Iduće godine očekujemo radove na dionici Vukosavlje - Brčko

Direktor Јavnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je da bi naredne godine mogli da počnu radovi na izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, duge 33 kilometra.
Autoput Banja Luka - Doboj - Foto: RTRS
Autoput Banja Luka - DobojFoto: RTRS

Topić je rekao da je u toku usvajanje plana parcelacije za tu dionicu auto-puta, nakon čega slijedi eksproprijacija.

On je podsjetio da je Vlada na posljednjoj sjednici usvojila važnu odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, vrijedne 600 miliona KM.

- Dionica je duga 33 kilometra, odnosno do granice distrikta. Prvi korak je raspisivanje javnog poziva za finansiranje i izgradnju. To je poseban način javne nabavke. Ukupna cifra je 600 miliona KM. Potrebno je naglasiti da ovo nije samo cijena izgradnje, već i troškovi finansiranja - rekao je Topić za "Glas Srpske".

Topić je objasnio da je sama izgradnja procijenjena na 480 miliona KM, dok su 120 miliona KM troškovi u koje se ubrajaju provizija, kamate i neke druge naknade.

Odlukom Vlade, tvrdi Topić, "Autoputevi" su dobili saglasnost za raspisivanje tendera, koje je pripremljen, ali se čeka da odluka postane pravosnažna, odnosno da bude objavljena u "Službenom glasniku".

- Čim to bude, objavićemo tender i biće rok od nekih 30 dana za pretkvalifikaciju. Sam postupak se sastoji iz tri faze. Prva je pretkvalifikacija, druga je kompetitivni dijalog sa pretkvalifikovanim kompanijama, a treća dostavljanje konačnih ponuda. Očekujemo da ćemo do kraja godine doći do finalizacije, eventualno i do mogućnosti izbora i dodjele ugovora - istakao je Topić.

Topić je najavio da za iduću sedmicu, odnosno sjednicu Vlade pripremaju istu odluku za drugu dionicu koja ide od Brčkog preko Bijeljine do Rače.

- Prije toga imamo i dio koridora Pet ce, koji je preostao da bude izgrađen u dužini od 35 kilometara od Tovire do Vukosavlja, i o tome pregovaramo. To su tri aktivnosti koje bi do kraja godine trebalo da definišu finansiranje ka Srbiji. Praktično, idemo u susret aktivnostima koje je Srbija već počela prošle godine, a to je izgradnja auto-puta Kuzmin-Rača i mosta preko Save u Rači - rekao je Topić.