latinica  ћирилица
01/08/2020 |  12:15 ⇒ 12:29 | Autor: Agencije

U trci za Zlatnog lava 20 ostvarenja

U glavnoj takmičarskoj selekciji jednog od najglamuroznijih svjetskih filmskih festivala, venecijanske Mostre, koja se održava od 2. do 12. septembra, za nagradu Zlatni lav u konkurenciji je 20 ostvarenja.
"Zlatni lav" - Foto: ilustracija
"Zlatni lav"Foto: ilustracija

U trku za prestižno priznanje ušli su veliki ruski sineasta Andrej Končalovski, koji će poslije ostvarenja "Bijele noći poštara Alekseja Trjanicina", "Raj" i "Grijeh", sa kojima je u Veneciji osvajao nagrade, pokušati da očara žiri i novim filmom "Dragi drugovi". U ovoj selekciji su i drama "Sinovi sunca" iranskog oskarovca Mađida Mađidija, "Neće više biti snijega" poljske rediteljke Malgorzate Šumovske, "Novi orden" meksičkog reditelja Mišela Franka, "Lejla i Haifa" Amosa Gitaija, jednog od vodećih izraelskih reditelja.

Kao potencijalni dobitnici Zlatnog lava pominju se i filmovi "Žena špijuna" Kijošija Kurosave, kanadska drama "Dijelovi žene" mađarskog reditelja Kornela Mundruca, "The Disciple" indijskog reditelja Čaitanija Tamhanea (sa filmom "Sud" 2014. bio je pobjednik Festivala autorskog filma u Srbiji). Na Mostri će biti prikazani i filmovi "Između umiranja" Hilala Bajdarova, "Ljubavnici" rediteljke Nikol Garsija, "Svijet koji će doći" Mone Fastvold...

Najavljen je rekordni broj italijanskih filmova, ali ne manje kvalitetnih, koji će zbog manjeg obima festivala i teških uslova u kojima se organizuje biti prikazani u glavnoj selekciji. Na ovoj listi su "Nokturno" Đanfranka Rosija, "Sestre Makaluso" Eme Dante, "Mis Marks" Suzane Nikjareli i "Naš Bog" Klaudija Nocea.

Žiriju 77. Mostre predsjedava holivudska zvjezda, glumica Kejt Blanšet, (nagrađena u Veneciji Volpi peharom za najbolju glumicu 2007).