latinica  ћирилица
01/08/2020 |  12:52 ⇒ 12:53 | Autor: Agencije

"To će biti jedan veliki talas"

Mnogi epidemiolozi povećanje broja zaraženih lica virusom korona smatraju ponovnim oživljavanjem epidemije i početkom drugog talasa.
Virus korona -
Virus korona

Prije nekoliko dana britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da Evropu pogađa drugi talas kovida 19.

Ipak, epidemiolozi upozoravaju da se termin drugi talas koristio dok se o novom virusu SARS-CoV-2 mislilo da pokazuje izraziti sezonski obrazac, poput gripa koja dominira tokom kasne jeseni i zime.

Analitičari su upozoravali na pandemiju španskog gripa iz 1918. godine, koja je odnijela živote između 50 i 100 miliona ljudi, a odvijala se u tri talasa do 1920. godine, od kojih je drugi bio najsmrtonosniji.

Za razliku od gripa, kod kovida 19 takav se sezonski obrazac ne uočava pa Svjetska zdravstvena organizacija ističe da smo u prvom pandemijskom talasu.

- To će biti jedan veliki talas. Ići će malo gore i dolje. Najbolje bi bilo da ga odmah poravnate i pretvorite u nešto što vam samo "zapljuskuje noge" - rekla je Margaret Haris, portparolka SZO.

- Respiratorni virusi u prošlosti su imali tendenciju da se manifestiraju u različitim sezonskim talasima. Ovo je novi virus koji se ponaša drugačije. Čini se da godišnja doba ne djeluju na prenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 miliona - navela je Margaret Haris.

Naglasila je da je i  ljeto problem, jer "virus korona voli sva godišnja doba" što najbolje pokazuju primjeri SAD i Brazila, dvije država koje se suočavaju s najvećim brojem oboljelih, a trenutno su u dva različita godišnja doba.

Kako je drugi talas kod virusa korona sada teško definisati, mnogi epidemiolozi koriste termine kao "ponovno jačanje epidemije" ili "ponovno oživljavanje epidemije". Pritomm kao jedan od parametara koriste kumulativni broj slučajeva na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, na temelju čega neke vlade donose odluku o epidemiološkim mjerama pri ulasku u zemlju.