latinica  ћирилица
01/08/2020 |  15:30 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Nagrada "Šušnjar" uručena banjalučkom piscu Stevi Grabovcu (VIDEO)

Nagrada "Šušnjar" uručena je danas u Oštroj Luci piscu iz Banjaluke Stevi Grabovcu za roman "Mulat albino komarac", u izdanju izdavačke kuće Imprimatur Banjaluka.
Stevo Grabovac - Foto: SRNA
Stevo GrabovacFoto: SRNA

Grabovac je zahvalio za dodijeljenu nagradu jer sa sobom nosi određenu tradiciju i predstavlja podsticaj za jednog pisca.

- To je značajna nagrada nekome ko je na početku ozbiljnije književne karijere, jer ovo što sam do sada radio može se smatrati amaterskim poslom i pisanjem samo za sebe. Sada ovo već smatram ozbiljnijom karijerom - rekao je Grabovac.

Predsjednik žirija ovogodišnjih književnih susreta "Šušnjar" Nina Govedar sa Filološkog fakulteta iz Banjaluke izjavila je da Grabovac govori o nečemu veoma ličnom i autentičnom, a čitalac se u tome veoma lako prepozna, ukradenom djetinjstvu i beznađu u budućnost za koju nije siguran da li je ima.

Žiri je odlučio da nagrada "Slovo Podgrmeča" ove godine pripadne književniku iz Bileće Šćepanu Aleksiću za roman "Čekajući žutu vojsku" koju je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

- Pisac romana tematizuje lokalni hronotom, te svjedoči o stradanju kao jednom o najpostojanijih elemenata srpske istorije - navodi se u odluci žirija.

Aleksić iz objektivnih razloga nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj svečanosti.

Svečanost uručivanja nagrada u okviru međunarodnih Književnih susreta "Šušnjar 2020" u Oštroj Luci organizovao je načelnik opštine Dragan Stanar koji je podsjetio da se književne nagrade "Šušnjar" i "Slovo Podgrmeča" dodjeljuju u okviru obilježavanja sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Јevreja u Drugom svjetskom ratu 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari u opštini Sanski Most.

- Ovi susreti su jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina Srba i Јevreja, te predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirep način umorene samo zato što su pripadale drugom narodu - rekao je Stanar.

On je dodao da je ove godine, zbog situacije sa epidemijom virusa korona, opštinski Krizni štab donio zaključak kojim će sve planirane manifestacije biti održane bez javnih okupljanja.

Organizator Međunarodnih književnih susreta "Šušnjar" je opština Oštra Luka.

Ilindanske svečanosti povodom Dana i slave opštine Oštra Luka nastavljaju se sutra liturgijom u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu, parastosom na groblju Šušnjar, polaganjem vijenaca žrtvama ustaškog terora na spomen-obilježjima "Milin birt" i "Klaonica", polaganjem cvijeća u Spomen-sobi u Oštroj Luci i osveštanjem slavskog kolača i koljiva u Hramu Hrista Spasitelja u Oštroj Luci.