latinica  ћирилица
01/08/2020 |  17:09 ⇒ 23:27 | Autor: RTRS

Trebinje: Protest upozorenja demobilisanih boraca (VIDEO)

Pod simboličnim nazivom "Pet do dvanaest", u Trebinju je danas održan mirni protest upozorenja demobilisanih boraca iz Hercegovine.
Trebinje: Mirni protest "Pet do dvanaest" - Foto: RTRS
Trebinje: Mirni protest "Pet do dvanaest"Foto: RTRS

Težak materijalni položaj, nezaposlenost i niski borački dodaci osnovne su zamjerke boraca hercegovačke regije.

Borci zahtijevaju hitnu tematsku sjednicu Narodne skupštine, kako bi se razgovaralo o njihovim problemima.

Nezaposelnost boraca i članova njihovih i porodica poginulih boraca, tvrde, najveći je problem koji muči ovu populaciju. Stoga je, poručili su sa protesta iz Trebinja, potrebno učiniti dodatne napore za unapređenje njuhovog materijalnog položaja.

Vojin Gušić, član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske, Nevesinje, kaže da je samo na području ove opštine nezaposleno 600 boraca.

Veselin Vujović iz Bileće rekao je da u toj opštini 280 boraca čeka zaposlenje. Za razliku od njih, stanje u Gacku je mnogo bolje.

- Ovo je jedan vid borbe za prava demobilisanih boraca, za pravo da budu zaposleni, pogotovo njihova djeca - kaže Vujović.

Slobodan Ilić, predsjednik Regionalnog odbora BORS, kaže da su svi borci ove regije stambeno zbrinuti, ali da jedno dijete čeka zaposlenje.

Osim materijalnih problema boračke populacije, na   skupu su borci izrazili negodovanje povodom inicijative da se članovima Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske isplate visoke novčane naknade.

- Niko ne spori ono što su oni uradili. Međutim, njihovi zahtjevi su zaista nerealni u današnje vrijeme, jer ako mi borci možemo biti skromni i tražiti samo osnovna prava, onda je ono što su oni zatražili zaista nemoralno, i u tom kontekstu smo ih spomenuli - kaže Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije Trebinje.

Između ostalog, borci zahtijevaju da zakonom bude određen poseban status BORS-a, da svaki borac prima mjesečni dodatak, te da se izvrši uplata doprinosa za ratni staž. Za ispunjenje zahtjeva, borci su ostavili rok do 21. septembra.