latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:12 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

Domaće lubenice vrijednih domaćina Kalabića teže i do 30 kilograma (VIDEO)

Ovih dana od visokih temperatura nema boljeg rashlađenja i osvježenja od lubenice.
Lubenice - Foto: RTRS
LubeniceFoto: RTRS

Domaće i rane lubenice pristigle su ovih dana u Petrovom selu kod Nove Topole. Neke su dostigle i do 30-tak kilograma.

Na parceli Dragiše Kalabića iz Petrova sela u toku je sječa lubenice. Kalabić uzgaja lubenicu na šest hektara i kaže da su protekli dani bili idealni sa dosta sunčananog vremena, pa je plod dobio na masi i razvio je dobru slast.

- Berba kasni 10 do 15 dana. U tih posljednjih 10 do 15 dana imali smo dovoljno sunca i toplote tako da lubenica ove godine izuzetno slatka. Nadamo se da ćemo prodati sve količine - kaže Kalabić.

Loše vremenske prilike u proljeće uticale su na vrijeme sadnje lubenice, pa je ovogodišnja berba rane sorte oksanila deset dana. Za kasne sorte koja će pristići za sedam dana Dragiša očekuje bolje prinose i prihvatljivu cijenu na tržištu.

- Što se tiče kasnije sorte, koja je imala bolje uslove za za rast i razvoj, očekujem veće prinose nadam se da će cijena biti prihvatljiva - kaže ovaj vrijedni domaćin.

U branju lubenice učestvuje cijela porodica, među njima i najmlađi članovi koji su dobri kušači. A kako izabrati slatku i sočnu lubenicu za mnoge je nedoumica, pa smo pitali Dragišu kako je prepoznati.

- Lubenica mora imati dobar jak "odzvuk", mora da "zvoni", da se čuje... To je najbolji savjet. Kupci vole da se lubenica rasiječe i ako im se sviđa jadna uzeće i drugu polovinu i onda je sto odsto siguran šta je unutra - kaže Dragiša.

Najveći problem ima sa lubenicom iz uvoza, koja mu pravi konkurenciju na tržištu. Ove sezone očekuje prinos i do 200 tona na četiri hektara. Cijena lubenice se kreće od 30 do 40 feniga po kilogramu. Da ova cijena ostane do kraja sezone proizvodnja lubenice za ovu porodicu bi bila zadovoljavajuća.