latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:42 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Prosrpske stranke u Crnoj Gori dogovorile veliku koaliciju (VIDEO)

Na parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji se održavaju 30. avgusta, prosrpska opozicija će izaći jedinstveno. Sinoć je, nakon višednevnih pregovora, dogovorena velika koalicija, koja će javnosti biti predstavljena naredne sedmice.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Osim namjere da prekinu tri decenije dugu vladavinu Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, ujedinio ih je i odnos crnogorske vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ono što u 30 godina vladavine Demokratske partije socijalista nije viđeno u Crnoj Gori, od sinoć je nova politička realnost. Do sada uvijek razjedinjena, prosrpska opozicija odlučila je da zajedno nastupi na predstojećim izborima.

Nakon višednevnih pregovora, dogovorena je velika koalicija DF, SNP, Narodnog pokreta, Prave Crne Gore i još jednog broja stranaka i nestranačkih ličnosti.

- Spremno dočekujemo ove izbore, ja sam uvjeren da ćemo 30. avgusta imati to zadovoljstvo, tu privilegiju i čast da, u ime svih onih građana koji tri decenije čekaju promjene, saopštimo da su promjene došle u Crnu Goru - rekao je Milan Knežević, DF.

Ključna tačka, koja je ujedinila prosrpsku crnogorsku opoziciju, je odnos vlasti prema SPC. Masovne litije, koje su prekinute zbog pandemije virusa korona, pokazale su, poručuju, šta narod u Crnoj Gori misli kada je riječ o odbrani svetinja. Ističu da više nije riječ o politici već o egzistenciji Srba u Crnoj Gori.

- Naročito u trenutku kada mi u posljednjih pola godine doživljavamo najveći mogući udar na oo što je temelj Srba, ne samo u Crnoj Gori nego uopšte, a to je Srpska pravoslavna crkva. Zbog toga ovo ima značaj ne samo za Crnu Goru već mnogo šire - poručuje Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore.

Iako vlast u prvi plan svoje predizborne kampanje stavlja borbu protiv epidemije i njenih ekonomskih posljedica, i dalje je dominantno pitanje crkve i spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je SPC u Crnoj Gori da je, kroz litije, ušla u politiku i da preko nje navodni rusko-srpski centri moći žele promjenu vlasti u ovoj zemlji.

Listu za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, kada je riječ o ujedinjenoj opoziciji, predvodiće profesor Zdravko Krivokapić, koji je dao ostavku na funkciju direktora nevladine organizacije "Ne damo Crnu Goru", za koju mediji prenose da je bliska sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.