latinica  ћирилица
02/08/2020 |  09:12 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Marković: Milošević legitimiše progon srpskog naroda

Istoričar Predrag Marković smatra da je najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade Hrvatske iz reda Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića u Knin na proslavu "Oluje" čin kojim se legitimiše progon srpskog naroda tokom te vojno-policijske akcije.
Boris Milošević ide u Knin - Foto: Novosti.rs
Boris Milošević ide u KninFoto: Novosti.rs

- Zamislite da Savez jevrejskih opština u Nemačkoj prisustvuje proslavi neke vojne akcije Nemačke iz Drugog svetskog rata - rekao je Marković za "Večernje novosti".

najavljeni potez Miloševića, istoričar Ljubodrag Dimić nazvao je aktom samoporicanja i samoponištavanja kojim bi se potvrdilo da identitet Srba u Hrvatskoj više ne postoji.

- Ovim pozivom je nateran da se stidi svog imena i prezimena, svoje vere, svog nacionalnog opredeljenja i odnosa prema državi koju je nekada stvarao i koju je branio. Onda je to kraj priče o Srbima u Hrvatskoj - rekao je Dimić.

Prema podacima "Veritasa", tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", koja je počela 4. avgusta, iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Ovaj događaj, koji naziva svojom "najvećom pobjedom", Hrvatska će proslaviti 5. avgusta u Kninu.

Povezane vijesti:

Sramotno - Srbin na obilježavanju "Oluje" u Kninu (VIDEO)