latinica  ћирилица
02/08/2020 |  13:13 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Molitveno sjećanje na žrtve ustaškog pokolja u Livnu

U Novom Sadu danas je upriličeno molitveno sjećanje na 1.600 srpskih civila, mahom žena, djece, staraca i muškaraca nad kojima su zvjerski zločin u Livnu počinile ustaše u Drugom svjetskom ratu.
Novi Sad - molitveno sjećanje - Foto: RTRS
Novi Sad - molitveno sjećanjeFoto: RTRS

Povodom tog velikog stradanja, služena je Sveta liturgija u Hramu Svetog Ćirila i Metodija u novosadskom naselju Telep.

Protonamjesnik Velimir Vrućinić, nastojatelj hrama, rekao je da nikada ne smiju biti zaboravljene žrtve predaka, imena srpskog i pravoslavnog.

- Naša poruka mora, međutim, biti hrišćanska. To znači ne da uzvratimo istom mjerom, ne da mrzimo one koji su počinili zločin i svetimno im se. Žrtva stradalih Livnjaka je za sve nas žrtva ljubavi, trpljenja, ali i žrtva svijesti, istine i dobra među ljudima - rekao je Vrućinić.

Prema njegovim riječima, žrtva livanjskih Srba ravna je onoj prvog mučenika - Hrista, koji je na krstu ćuteći podnosio i nosio svoj krst.

- Na to smo pozvani i svi mi koji danas živimo. Naravno, da ljubavlju, praštanjem, ali i pamćenjem podnosimo sve ono što nam se sada dešava. Dakle, s jedne strane mislimo na naše nedužno stradale, a s druge strane njihova žrtva je trajna poruka za sve nas koji danas ovdje živimo, kako sami i među sobom da se odnosimo prema toj stalnoj i neprekidnoj borbi dobra i zla - rekao je Vrućinić.

Liturgije povodom stradanja nedužnih Livnjaka u Drugom svjetskom ratu služene su i u Livnu, na Avali, u Gubinu, Čaprazlijama i u Čelebiću.

Liturgije su organizovali Lijevanjska parohija i Udruženje "Ognjena Marija Livanjska".

Ove godine, zbog epidemije virusa korona, nisu služeni parastosi stradalim Livnjacima.