latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:00 ⇒ 03/08/2020 | 09:48 | Autor: RTRS

Najviše zaraženih u Palama i to u Domu za starija lica (VIDEO)

U Republici Srpskog virus korona potvrđen je kod još 109 lica, a Institutu za javno zdravstvo prijavljena su tri smrtna slučaja. Riječ je o dva muškarca starije životne dobi iz Laktaša i Teslića i muškarcu srednje životne dobi iz Banjaluke.
Pale - Foto: RTRS
PaleFoto: RTRS

Izvršeno je testiranje 431 laboratorijskog uzorka, a najveći broj zaraženih prema mjestu prebivališta je iz Pala i to 27, 23 lica su iz Banjaluke, 11 iz Trebinja.

Žarište u Palama i dalje je Dom za starija lica Natura, gdje je do sada ukupno potvrđen virus korona kod 24 korisnika i 12 zaposlenika. Preduzete mjere danas je razmatrao opštinski Štab za vanredne situacije.

Komandant Štaba i načelnik opštine Boško Јugović rekao je da je u Domu formiran karantin.

- Štab je postigao dogovor sa vlasnikom Doma da svi pozitivni korisnici i zaposleni budu izdvojeni u karantin u ovoj ustanovi da bi zaposleni nastavili brigu o korisnicima - rekao je Јugović.

Sa cijelom situacijom upoznat je i Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Istočno Sarajevo koji je naložio testiranja i predložio mjere koje se već sprovode.

- Јedno lice hospitalizovano je u Bolnicu "Srbija" u Istočno Sarajevo, sa teškom kliničkom slikom, a ostali pozitivni korisnici i osoblje imaju lakšu kliničku sliku. Svi sa lakšom slikom i bez simptoma liječe se u samom domu, a ako dođe do pogoršanja kliničke slike oni će biti hospitalizovani u Bolnici "Srbija" - naveo je Vlado Miovčić, rukovodilac Regionalnog centra.

Povećan broj zaraženih u Domu za starije doveo je do toga da su Pale danas imale 27 slučajeva.

- Na dnevnom nivou imamo od tri do pet novih pozitivnih, ali isto tako oporavljenih lica. Ukupan broj zaraženih varira od 30 do 35 osoba - rekao je Јugović.

Direktor Doma zdravlja sa Pala Ivan Šarac rekao je da stanje nije alarmantno, iako je Dom za starija lica "uvećao ovu priču" ali će se brzo staviti pod kontrolu.

Iz paljanskog Štaba apelovali su na sve, posebno na mlade, da vode računa o sebi, svojim bližnjima i saradnicima i da poštuju mjere nošenja maski i fizičke distance.

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, iz Bolnice "Srbija" dolazi i vijest da se na liječenju na kovid odjeljenju ove zdravstvene ustanove nalazi 25 pacijenata srednje teške i teške kliničke slike, dok je jedno lice na respiratoru.