latinica  ћирилица
02/08/2020 |  21:24 ⇒ 03/08/2020 | 09:49 | Autor: sputniknews.com

Crna Gora: Kilometarske kolone, sirene i poruka "Ne damo svetinje" (VIDEO)

Vjerni narod Crne Gore i dalje brani svetinje. Iako zbog epidemije virusa korona nema tradicionalnih litija, vjernici su pronašli način da iskažu nezadovoljstvo zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. I ovaj put organizovane su "auto-litije", a građani su iz kolona automobila poručili da ne daju svetinje.
Nikšić: "Auto-litija" - Foto: Screenshot/YouTube
Nikšić: "Auto-litija"Foto: Screenshot/YouTube

U Nikšiću je kilometarska kolona krenula iz Župe Nikšićke i slila se u grad pod Trebjesom.

Litija je počela uz zaglušujući sirene i skandiranje "Ne damo svetinje!". Uz trobojke, istakli su i državne zastave, kao i ratne zastave sa bitke na Vučjem dolu.

Održane auto-litije u Baru, Plužinama i Sutomoru

I u Baru i Plužinama se na ovaj način protestuje zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Auto-litija prošla je kroz cenatar Bara, a u koloni oko 100 automobila iz kojih su se vijorile zastave - uglavnom trobojke, uz zvuk sirena i sporadičnu pjesmu.

Ispred Sabornog hrama Svetog Јovana Vladimira okupilo se oko 150 vjernika koji su pozdravili učesnike auto-litije.

U gradu je bilo primetno pojačano  policijsko prisustvo na više mjesta.

Na desetine automobila u učestvovalo je u auto-litijama u Baru i Plužinama protestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Auto-litija na Žabljaku

Јoš jedna veličanstvena litija na Žabljaku.

I Durmitorci su večeras učestvovalo u "auto-litiji" na Žabljaku, te tako pokazali da ne posustaju u borbi za odbranu svetinja i Srpske pravoslavne crkve.

Pljevlja u odbranu svetinja

Pljevljaci su i večeras pokazali da je odbrana svetinja nešto sa čim nema kompromisa. Kilometarska auto litija, uz poštovanje svih NKT mjera, večeras je uljepšala ovaj grad na sjeveru Crne Gore.

Litije koje su nekoliko mjeseci održavane svakog četvrtka i nedjelje prekinute su sredinom marta uvođenjem prvih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa korona i proglašenjem epidemije na teritoriji Crne Gore.

Litije su se poslije nekog vremena nastavile u kolonama automobila, a prošle nedjelje u "auto-litiji" je učestvovalo oko 50 vozila.