latinica  ћирилица
04/08/2020 |  15:05 ⇒ 15:05 | Autor: SRNA

Milanović: Nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da je nije svako ko je dobio kaznu u Haškom tribunalu ratni zločinac, kao i da je udruženi zločinački poduhvat, koji su Hrvatskoj pokušali "uvaliti", jedna od glupih izmišljotina.

Milanović je rekao da su "Hrvati dobili rat" i da je nakon toga bilo pokušaja da se u Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački poduhvat, što je propalo kao namjera.

- Zločinački poduhvat je jedna loša namjera koji su nam pokušali uvaliti, to je bila jedna od glupih izmišljotina -, rekao je Milanović na prijemu ratnih komandanata u Zagrebu povodom 25. godina od zločinačke vojne i policijske akcije "Oluja".

On je podsjetio da će dodijeliti odlikovanje brigadama iz BiH koje su, kako kaže, spašavale Bihać, a prije svega Hrvatsku, prenosi N1.

Komentarišući oštre reakcije iz BiH na njegovu odluku da odlikuje i Zlatana Miju Јelića, optuženog za ratni zločin u BiH, Milanović je rekao da se ne sjeća da je Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te jedinice "oslobađale Bihać 1995. godine ni kada je od Franje Tuđmana dobio velered kraljice Јelene".

- Ne gledam kao problem na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Dediću, koji je osuđen za ratni zločin. Nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac. Јa ne dajem odlikovanje ni jednom pojedincu, nego svima njima - rekao je Milanović.

On kaže da su "neki ljudi zarobljenici očekivanja" i da se na takav način neće graditi dobri odnosi sa susjedima.

Govoreći o odnosima u BiH, Milanović je rekao da rijetko ili nikad ne proziva ljude u BiH, ali da možda treba početi od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članova Predsjedništva BiH.

- Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena - rekao je Milanović.